Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Hoće li Geely kupiti dio Renaulta?

Prema najnovijim informacijama, Geely je već ušao u pregovore o kupovini.

Kineski proizvođač automobila Geely i naftna kompanija trenutno pregovaraju o preuzimanju dijela Renaulta, doznaje Reuters prema dva izvora bliska Renaultu. Naime, nakon što je u svibnju preuzeo značajan udio Renault Koreje, kineski automobilski gigant nastavlja širenje na europskom tlu.

Geely je tako zainteresiran za preuzimanje dijela kompanije zaduženog za razvoj motora na fosilna goriva (Horse), dok bi električni dio kompanije (Ampere) ostao u Renaultu. Prema tim informacijama, Geely bi preuzeo 40% vlasništva u Horse odjelu, dok bi naftna kompanija imala 20 posto. Preostalih 40 posto ostalo bi u Renaultu.

Renault navodno planira uskoro objaviti planove za stvaranje kompanije posvećene električnim vozilima, koja će biti smještena u Francuskoj i zapošljavati oko 10.000 ljudi, te druge sa sjedištem u inozemstvu, koja će uključivati razvoj i proizvodnju benzinskih i dizelskih motora te mjenjača. Radi se o tvornicama u Španjolskoj, Portugalu, Turskoj, Rumunjskoj i Latinskoj Americi. Reuters pritom naglašava kako Nissan nije zainteresiran za sudjelovanje u diviziji vezanoj uz motore na fosilna goriva.

Podsjetimo, Geely je već snažno prisutan u Europi. Volvo i Lotus su pod kontrolom Kineza, kao i novoustoličena marka Polestar, a Geely pritom ima i udio u Mercedesu.

Renault i Geely se nisu izjasnili vezano za ovu temu. Sigurno je kako bi Renault dijeljenjem troškova razvoja i proizvodnje termalnih motora oslobodio dodatna sredstava za razvoj električnih pogona, tehnologije u kojoj je s Nissanom i Mitsubishijem bio među prvima, a danas već dosta zaostaje za rivalima poput Tesle.

Izvor: Index.hr