Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Sastanak predstavnika Ministarstva i komunalnih preduzeca: Poduzeti mjere za zastitu od cyber napada

U cilju poduzimanja neophodnih mjera za zaštitu informaciono-komunikacionih sistema, te kako bi se preduzeća zaštitila od sve učestaliji cyber napada, predstavnici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo održalli su sastanak sa upravama svih preduzeća koja su u nadležnosti tog ministarstva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici KJKP Sarajevogas, KJKP Toplane, KJKP Pokop, Bags-Energotehnika Vogošća, KJKP Tržnice-pijace, KJKP Rad, KJKP Park i KJKP Vodovod i kanalizacija.

Pomoćnik ministra Muhamed Bekto kazao je da se na ovaj način žele poduzeti sve neophodne mjere kako bi se preduzeća zaštitila od napada.

“Moramo napraviti analize onoga sa čime trenutno raspolažemo. Moramo biti spremni, sve naše kapacitete angažovati, raditi na obuci uposlenika i ići u korak sa vremenom, kada je zaštita informacija i podataka u pitanju”, kazao je Bekto.

Iz Sarajevogasa su podsjetili kako su nedavno imali cyber napad i da su tom prilikom uspjeli sačuvati sve podatke i preduzeća i svojih korisnika.

Ostali učesnici sastanka su naveli koje sisteme zaštite od cyber napada koriste, te koje su mogućnosti za njihovu nadogradnju na čemu će raditi u narednom periodu.

Kako je istaknuto, rizici su veliki, zbog čega će biti izrađen plan za dalje djelovanje, saoćava Služba za protokol i press KS.

Izvor: FENA