Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Njemačka – Dobio doživotnu kaznu zatvora za ubistvo u sporu oko maske za lice

Njemački sud osudio je u utorak 50-godišnjeg muškarca na doživotnu kaznu iza rešetaka jer je prošle godine ubio radnika benzinske pumpe koji je insistirao da poštuje pravila i nosi masku za lice, javili su njemački mediji u utorak.

Pucnjava u zapadnom gradu Idar-Oberstein zbog pandemijskih restirkcija šokirala je Nijemce u vrijeme kada se smatralo da su Covid skeptici postali nasilni, prenosi Reuters.

Njemačka novinska agencija dpa i drugi mediji izvijestili su da je sud proglasio optuženog, identificiranog samo kao Mario N., u skladu sa zakonima o privatnosti, krivim za ubistvo i osudio ga na doživotnu kaznu.

On je priznao da je ubio 20-godišnjeg radnika benzinske pumpe, ali se izjasnio za ubistvo iz nehata uz ograničenu krivicu. Stručnjak je pronašao manje tragove alkohola u njegovoj krvi.

Tužioci su rekli da je blagajnik tražio od muškarca da se pridržava pravila i nosi masku za lice dok plaća pivo.

Nakon što je prvobitno odbio da to učini i napustio benzinsku pumpu, okrivljeni se vratio sa maskom na licu, ali ju je skinuo kada je prišao blagajni i nakon još jednog kratkog razgovora pucao mu je u glavu.

Žrtva je odmah preminula, a Mario N. se kasnije predao u policijskoj stanici, rekavši da mu mjere protiv korona virusa izazivaju stres.