Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Izbjegavajte ove greške pri treniranju ramena, upozorava trener

Kako bi izgradili impresivan gornji dio tijela i kvalitetno radili na mišićima ramena, mnogi početnici smatraju da moraju biti vrlo agresivni. Neki čak u izgradnju ramena ulažu isti napor kao i pri treninzima za jačanje nogu, iako su mišići ramena puno manja mišićna skupina.

Naime, ramena su također mnogo kompliciranije strukture od ostalih područja koja se uobičajeno treniraju, zbog čega ćete u toj zoni lakše pretjerati. Mogli biste tako uzalud gubiti vrijeme u teretani ili, još gore, ozlijediti se.

Fitness-direktor Men's Healtha Ebenezer Samuel objasnio je: “Ne postoji dio tijela koji se više forsira pri treninzima od ramena.” Naveo je 3 pogreške koje često rade početnici.

Izvijanje leđa tijekom potiska iznad glave
Ova greška stvara prevelik pritisak na prsima i smanjuje fokus s ramena.

Rješenje: Kad god radite bilo koju verziju potiska iznad glave, zategnite trbušnjake i pazite na to da vam leđa ostanu ravna.

Slijeganje ramenima pri lateralnom ili bočnom podizanju bučica
Bočno podizanje bučica odlična je vježba za rad na vanjskim dijelovima ramena. Ali može se dogoditi da nastojite olakšati teret i sliježete ramenima pri svakom podizanju, što je velika greška.

Rješenje: Dok izvodite ovu vježbu, uvijek razmišljajte o tome da vam trbušnjaci moraju biti stegnuti, lopatice spuštene i da zadržavate početni položaj torza, fokusirajući se na deltoide – mišiće ramena.

Previše trenirate ramena
Manje je više kada je u pitanju trening ramena. Ramena su mala mišićna skupina i cijeli trening ne bi trebao biti fokusiran samo na njih. Uzmite u obzir i da su uključena u mnoge druge vježbe koje izvodite u teretani. Moguće je da već značajno radite na njima i prije nego što uopće započnete ciljani trening.

Rješenje: Kad počnete trenirati ramena, ograničite se na dva pokreta: potisak iznad glave i bočno podizanje.

Izvor: Index.hr