Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Kako vježbanje utječe na vaše mentalno zdravlje?

Mentalno zdravlje je važna komponenta vašeg života, stoga mu trebate dati prioritet. Vaše mentalno zdravlje utječe na sve aspekte vašeg života, uključujući posao, veze, kondiciju i slično.

Vježbanje pojačava funkciju mozga

Aerobno vježbanje pomaže u rastu živčanih ćelija, jer optimizuje mozak da funkcioniše na vrhunskom nivou. To znači da vam postaje lakše da učite i zadržavate informacije. Ako ostanete aktivni, jačate i fizičko ali i mentalno zdravlje.

Vježba poboljšava memorijske kapacitete

Redovno vježbanje, uz dovoljno sna, direktno smanjuje upalu mozga i oslobađa faktore rasta koji utječu na zdravlje i broj moždanih ćelija. Neki se dijelovi mozga, uključujući hipokampus, čak i povećavaju kao odgovor na kontinuiranu aerobnu aktivnost. Hipokampus je posebno važan u verbalnom pamćenju, a vježba će vašem hipokampusu dati poticaj i omogućit će vam bolje zadržavanje informacija.

Vježba poboljšava kognitivne sposobnosti

Indirektno, vježbanje može podići kognitivne funkcije poboljšavajući vaše raspoloženje i san, što ima efekte na kogniciju. Vježbanje također direktno poboljšava volumen mozga, što dovodi do boljih vještina razmišljanja svih dobnih skupina. To znači da ljudi svih dobnih skupina i svih profesija mogu mentalno i fizički imati koristi od redovnih aerobnih aktivnosti.

Vježba smanjuje stres

Vježba je fantastičan način za ublažavanje stresa i jačanje mentalnog zdravlja. Bilo da ste pod stresom zbog posla, škole ili porodice, fizička aktivnost ne samo da može spriječiti nastanak stresa, već i poništava negativne posljedice povezane sa stresom. Bilo koja vrsta aerobnih aktivnosti oslobodit će endorfine, i preplaviti vaš mozak ovim ugodnim neurotransmiterima.

Vježbanje smanjuje anksioznost

Anksioznost utječe ne samo na mentalno zdravlje, već se povezuje i s tjelesnim poremećajima poput dijabetesa i bolesti srca. Srećom, vježbanje je sjajan način za skretanje pažnje, smanjenje napetosti u mišićima i promjenu hemije u mozgu. Svi ovi faktori doprinose smanjenju nivoa anksioznosti i vođenju zdravijeg načina života.

Vježbanjem se smanjuje nivo depresije

Depresija uzrokuje fizički stres koliko i mentalni, što može učiniti da nikako nemate motivacija za bilo kakvu fizičku aktivnost. Međutim, istraživanja pokazuju da vježbanje, čak i trening niskog intenziteta, omogućava živčanim ćelijama da rastu i stvaraju nove veze. Ovo poboljšava funkciju mozga i hemiju, čineći vježbanje snažnim načinom za liječenje depresije, bez ikakvih negativnih nuspojava.