Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Kardiolozi upozoravaju mlade na upotrebu nekih suplemenata zbog rastućeg rizika

Kardiologinja iz Kalifornije, dr. Danielle Belardo, rekla je da najčešći uzrok srčane aritmije ili nepravilnog otkucaja srca kod njezinih pacijenata proizlazi iz uzimanja biljnih dodataka prehrani.

Belardo je rekla da neki njeni pacijenti uzimaju dodatke od gorke naranče i efedre, koji su povezani s nepravilnim otkucajima srca u studijama slučaja i kliničkim istraživanjima. Nije uvijek jednostavno prepoznati krivca određenim zdravstvenim problemima, budući da njeni pacijenti često uzimaju višestruke suplemente, a trend uzimanja suplemenata raste brže nego što to istraživači mogu pratiti.

“Ovo se oslanja na ono što znamo o biljnim dodacima prehrani i aritmiji”, rekla je Belardo za Insider. “Budući da postoji tako loša regulacija formulacije, čistoće i učinkovitosti ovih biljaka, nemamo nikakvu jasnu literaturu koja bi nam tačno rekla šta je uzrok čega.”

Belardo nije jedina među medicinskim osobljem koja diže uzbunu
U SAD-u se wellness industrija, vrijedna 1.5 trilijuna dolara, ne regulira dovoljno, što znači da proizvođači dodataka prehrani nisu dužni po zakonu pružiti dokaz o sigurnosti ili učinkovitosti svojih proizvoda.

Pojavljuju se dokazi da su popularni dodaci prehrani povezani sa srčanim problemima
Kao što je Belardo istaknula, teško je pronaći dokaze koji podupiru dobrobiti ili rizike suplemenata.

Ovo su dodaci prehrani koji su u objavljenim istraživanjima povezani s aritmijom:

Gorka naranča, također nazvana citris aurantium, povezuje se s aritmijom, prema Belardo. Nacionalni institut za zdravlje priznaje da gorka naranča može uzrokovati nepravilan rad srca, ali smatraju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se pokazala izravna veza.

Efedra i efedrin alkaloidi, spojevi koje je SAD zabranio 2004. godine zbog izazivanja aritmije, srčanog udara, moždanog udara i smrti. Spoj se i dalje pojavljuje u dodacima prehrani unatoč zabrani: studija slučaja 56-godišnjaka s aritmijom iz 2021. godine pokazala je da je uzeo biljnu tabletu koja sadrži alkaloide efedrin.

Riblje ulje, uzeto u dozi od jednog grama dnevno ili više, može povećati rizik od vrste nepravilnog srčanog ritma koji se naziva fibrilacija atrija, prema nekoliko kliničkih studija. Gulati je rekla da riblje ulje također može djelovati s razrjeđivačima krvi i izazvati opasno krvarenje.

Prestanite vjerovati svemu što čujete na društvenim mrežama, poručuju kardiolozi
Belardo priznaje privlačnost alternativne medicine, posebno za pacijente koji bi se mogli osjećati da ih je zapostavio medicinski sustav.

“Budite informirani potrošač, nemojte biti pod utjecajem društvenih medija”, rekla je Gulati. “Pametno i promišljeno donosite odluke o onome što unosite u svoje tijelo i malo podrobnije istražite. Samo zato što se nešto prodaje u trgovini, ljekarni ili putem interneta ne znači da je sigurno.”

Izvor: Index.hr