Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Nikad ne vježbajte gladni, to može izazvati mnoge neželjene efekte

Sve češće se govori o treniranju na prazan želudac, a mnogi ljubitelji fitnessa praktikuju ga već neko vrijeme. Naime, radi se o treniranju prije samog doručka. Prvo se odradi trening, a tek onda na red stiže hrana. I dok je s jedne strane trening na prazan želudac izrazito efektivan kad je u pitanju sagorijevanje kalorija, stručnjaci upozoravaju da bi ovakav način treniranja ipak mogao imati mnoge neželjene posljedice, piše Healthline.

Iako postoje istraživanja koja podržavaju vježbanje na prazan želudac, to ne znači nužno da je isto preporučljivo. Naime, kada vježbate na prazan želudac, mogli biste potrošiti vrijedne izvore energije i imati manje izdržljivosti, dok niske razine šećera u krvi mogu izazvati osjećaj vrtoglavice, mučnine ili drhtavice. U tom slučaju moglo bi doći i do ozbiljnih ozljeda, naročito ako vježbate s teškim utezima.

Druga je mogućnost da će se vaše tijelo prilagoditi na kontinuirano korištenje rezervi za energiju i početi skladištiti više masti nego inače, što bi moglo značiti da ćete se, umjesto mršavljenja, početi još više debljati.

Važno je naglasiti da nije toliko strašno ako povremeno ipak vježbate na prazan želudac, objašnjavaju stručnjaci. Međutim, ovu naviku nikako ne preporučuju kada je riječ o napornim ili dugotrajnim aktivnostima jer je upravo hrana najbolje ”gorivo” pri izvođenju takvih vježbi.

Isto tako, kineziolog i profesor Douglas Paddon-Jones naglasio je da će rezultati vježbanja biti mnogo lošiji ako ste gladni. Naime, imat ćete mnogo manje energije te samim time nećete moći odraditi trening punim potencijalom i intenzitetom. Čak i samo mala količina hrane može vam znatno pomoći da postignete maksimum na treningu i pritom ne ostanete bez prijeko potrebne energije.

Izvor: Index.hr