Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Ovih 8 vježbi sagorijevaju najviše kalorija, tvrde treneri

Na količinu sagorjelih kalorija ne utječe samo vrsta tjelovježbe već i trajanje vježbanja, vaš tempo i intenzitet, kao i vaša dob, visina i težina.

“U prosjeku sagorijevamo 1500 do 2000 kalorija samo prolazeći kroz svakodnevni život. Ali viša i teža osoba sagorjet će više nego niža i lakša osoba, jer što više težite, više energije je potrebno vašem tijelu za funkcioniranje”, pojasnio je trener Daniel Saltos za Prevention.

Iako količina kalorija koju će pojedinac sagorjeti tokom određenog dana varira, postoje neki načini na koje možete povećati količinu energije koju sagorijevate. Saltos preporučuje da pripazite na otkucaje srca.

“Ubrzani otkucaji srca su fizički odgovor vašeg tijela na pumpanje više krvi. To zahtijeva više kisika i energije, što rezultira većim sagorijevanjem kalorija”, pojasnio je Saltos.

Sagorijevanje kalorija možete ubrzati i složenim vježbama, koje koriste više mišićnih skupina odjednom. Vrsta tjelovježbe koju odaberete također može pomoći da sagorite više kalorija. U nastavku otkrivamo koje vrste treninga sagorijevaju najviše kalorija.

Trčanje
Prosječna osoba može sagorjeti od 500 do 1000 kalorija u jednom satu trčanja. Brzina, tempo i izdržljivost čimbenici su koji mogu utjecati na ovaj raspon. Ali trčanje koristi sve mišićne skupine u tijelu, što vam omogućuje da sagorite više kalorija.

Plivanje
Plivanje je aktivnost niskog učinka koja također cilja na više mišićnih skupina. U samo 30 minuta plivanja prosječna osoba može sagorjeti 200 do 300 kalorija. Plivanje također poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, gradi izdržljivost i povećava snagu.

Biciklizam
Duga ujednačena vožnja biciklom može sagorjeti od 500 do 700 kalorija u sat vremena.

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT)
Ovi treninzi uključuju naporan rad u intervalima, a zatim odmor. Budući da će vam otkucaji srca ostati povišeni i tokom perioda odmora, sagorjet ćete više kalorija u kraćem vremenu. Prosječna osoba sagorjet će od 400 do 600 kalorija u 30 minuta bavljenja HIIT-om.

Preskakanje užeta
Ova dječja aktivnost čini čuda za zdravlje. Jača donji i gornji dio tijela, poboljšava izdržljivost i kardiovaskularnu kondiciju, kao i koordinaciju. Preskakanje užeta može sagorjeti 600 do 1000 kalorija u sat vremena.

Trening snage
Trening snage jedan je od najučinkovitijih načina za sagorijevanje više kalorija. Jedan sat treninga snage može u prosjeku sagorjeti 300 do 400 kalorija, ali ćete nastaviti sagorijevati više kalorija u ostatku dana.

Boks
Osim što pomaže da se oslobodite nagomilane energije, boks poboljšava ravnotežu, jača izdržljivost te gornji dio tijela i jezgru, a u sat vremena sagorijeva od 500 do 800 kalorija.

Veslanje
Guranje i povlačenje vesla cilja više mišićnih skupina i u sat vremena sagorijeva od 400 do 600 kalorija.

Izvor: Index.hr