Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Razgovarali smo s Mikeom Seldenom, čovjekom koji laboratorijski uzgaja plodove mora

Za razvoj, ali i opstanak ljudskog društva dostupnost i kvaliteta hrane od ključne su važnosti. Među najvažnije nutrijente u ljudskoj prehrani spadaju proteini, a njihov najznačajniji izvor su proizvodi životinjskog porijekla.

Još od prve polovine 20. stoljeća znanstvenici razmišljaju o tome kako čovječanstvu omogućiti obilje kvalitetne hrane proizvedene bez etičkih dilema vezanih uz eksploataciju radne snage, uništavanje okoliša i okrutnost prema životinjama. Jedno od mogućih rješenja za osiguravanje hranjivih izvora proteina životinjskog porijekla, koje ne zahtijeva nehumano držanje životinja u zatočeništvu niti uzrokuje negativne posljedice na okoliš, jest meso kultivirano u laboratoriju.

Hamburger uzgojen u laboratoriju


Posljednjih desetak godina počela se razvijati stanična proizvodnja kultiviranog mesa koja koristi matične stanice životinja za uzgoj mesa u laboratoriju. 2013. godine nizozemski znanstvenik Mark Post predstavio je prvi hamburger s mesom uzgojenim u laboratoriju, čija je cijena proizvodnje u tom trenutku iznosila 250 hiljada eura.

Razgovarali smo s Mikeom Seldenom, čovjekom koji laboratorijski uzgaja plodove mora
Danas je industrija proizvodnje kultiviranog mesa značajno napredovala, a nama se ukazala prilika razgovarati s Michaelom Seldenom, molekularnim biologom i izvršnim direktorom te suosnivačem tvrtke Finless Foods, trenutno najinovativnije tvrtke na svijetu koja se bavi proizvodnjom stanično uzgojene morske hrane. Inače, Selden će boraviti u Hrvatskoj kao sudionik Weekend Media Festivala, u sklopu Food Tech start-up natjecanja koje organiziraju Infobip, Maistra i Pepermint.

Stanično uzgojena plavoperajna tuna

Finless Foods tvrtka je osnovana 2016. godine, vođena idejom omogućavanja čovječanstvu pristupa kvalitetnoj morskoj hrani koja je proizvedena bez negativnih uticaja na svjetska mora i okeane. Za početak su se odlučili fokusirati na laboratorijsku proizvodnju tkiva plavoperajne tune, a već 2017. uspjeli su proizvesti prvo riblje meso uzgojeno izvan žive ribe.
“Finlessova misija je smanjiti pritisak na ograničene mogućnosti ulova ribe diljem svijeta i sve što radimo, od razvoja poslovne strategije do proizvodnje proizvoda, usmjereno je ka maksimalnom povećanju našeg pozitivnog učinka na okean”, započinje Michael.
Razgovarali smo s Mikeom Seldenom, čovjekom koji laboratorijski uzgaja plodove mora
Mijenjanje paradigme

Stanično uzgojeni plodovi mora proizvode se uzimanjem visokokvalitetnog tkiva prave ribe, koje se potom hrani jednostavnim esencijalnim tvarima poput soli, šećera i proteina te uzgaja u proizvodnom pogonu sve dok ne dosegne stadij u kojem se može, poput pravih morskih plodova, iskoristiti kao hrana za ljude.
“Odlična stvar kod stanično uzgojenih morskih plodova je to što ne zahtijevaju kontinuirani ulov ribe, a mogu se proizvoditi bilo gdje u svijetu, na obali ili daleko od mora. Sve to mijenja paradigmu u svijetu morske hrane jer nam daje širi izbor za uživanje u zdravoj, svježoj i pouzdanoj morskoj hrani, a to je dobro za nas, ali i za okean”, objašnjava nam Michael.

48 miliona dolara investicijskog novca

Michaelova strast i inovativna vizija već su u prvoj godini poslovanja privukle 3.5 miliona dolara početnih sredstava, a do danas je kompanija Finless Food od ulagača prikupila 48 milijuna dolara. 2021. godine
“U Aprilu smo se preselili u naš potpuno novi pilot-pogon koji ima mogućnosti proizvodnje male količine gotovih proizvoda. Trenutno možemo razvijati i mišićno i masno tkivo, a u skorijoj budućnosti planiramo opskrbljivati nekoliko lokalnih restorana, dok s Agencijom za hranu i lijekove pregovaramo o regulatornom odobrenju za širu distribuciju”, govori Michael.

Potrošači su spremni probati ribu iz laboratorija


Globalna potražnja potrošača za morskim plodovima nadmašuje ponudu iz divljeg ulova i uzgoja, stoga bi stanično uzgojeni plodovi mora mogli igrati značajnu ulogu u popunjavanju praznine između potražnje i ponude. Istraživanje iz 2018. godine objavljeno u časopisu Foods pokazalo je da će 4 od 10 potrošača u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu vrlo vjerovatno probati stanično uzgojeno meso.
Razgovarali smo s Mikeom Seldenom, čovjekom koji laboratorijski uzgaja plodove mora
Nadalje, u Augustu 2022. Good Food Institute objavio je istraživanje u kojem se navodi kako su potrošači u Japanu, Tajlandu, Singapuru, Južnoj Koreji i SAD-u zainteresirani za kupovinu stanično uzgojene morske hrane.
“S obzirom na to da mnogi potrošači počinju shvaćati negativne učinke koje pretjeran ulov ribe ima na naša mora, postotak potrošača koji je spreman probati laboratorijski kultivirano meso i ribu povećava se na godišnjoj razini. Ključ za postizanje povjerenja potrošača bit će isporuka pristupačnih i kvalitetnih proizvoda koji imaju jednak okus kao i divlje ulovljene i uzgojene vrste”, zaključuje Michael.

Izvor: Index.hr