Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Razne tehnike pohovanja i kada ih i za što koristiti

Pohovanje namirnica danas se ne smatra najzdravijim izborom za pripremu hrane, ali malo je kulinarskih tehnika koje daju toliko ukusne rezultate kao što je slučaj s pohovanjem. Pohovati se može gotovo sve: riba, meso, sir, povrće i gljive, ali i voće, sladoled, a čuli smo i za pohovane čokoladice, kukce, cvijeće, pa i za pohovano kiselo zelje.

Smjesa za pohovanje djeluje kao košuljica unutar koje se namirnica kuha na pari i na taj način ostaje sočna i mekana. Međutim, pitate li Engleze, namirnica koja se pohuje, ima samo sporednu ulogu u ovoj priči, glavna zvijezda je zlatno-smeđi hrskavi omotač. Kombinacija hrskavosti i sočnosti glavni je razlog zbog kojeg ljudi toliko vole pohovanu hranu svih vrsta.

Pohovanje je postalo zdravije otkako je otkriveno da se može raditi u pećnici sa svega nekoliko kapi ulja, a danas ćemo se malo pozabaviti različitim tehnikama pohovanja, odnosno različitim smjesama za pohovanje.

Bečki način

Namirnica se prvo uvalja u bijelo pšenično brašno, zatim u razmućena jaja i na kraju u prezlu. Za postizanje najboljeg hrskavog omotača, preporučuje se namirnicu nekoliko puta umočiti u sve sastojke.

Razne tehnike pohovanja i kada ih i za što koristiti
Pariški način

Namirnica se uvalja u bijelo pšenično brašno, potom u razmućena jaja i odmah stavlja pržiti u dobro zagrijanu masnoću. Na ovaj način se najčešće pohuju mekanije namirnice poput ribe i škampa, a rezultat je nešto manje hrskav od klasičnog bečkog načinja pohanja.

Milanski način

Prezla se prvo pomiješa s parmezanom, namirnica se zatim uvalja u brašno, potom u razmućena jaja, a na kraju u smjesu prezle i parmezana.

Orly način

À l’Orly je francuski kulinarski izraz koji se koristi za opisivanje načina pripreme koji uključuje umakanje namirnice u smjesu od brašna, vode i piva, sličnu smjesi za palačinke. Na ovaj se način najčešće pohuje bijela riba poput lista ili bakalara.
Razne tehnike pohovanja i kada ih i za što koristiti
Tempura

Smjesa za tempuru se pravi od ledene vode, jaja i mekog pšeničnog brašna. Ponekad se dodaje soda bikarbona, prašak za pecivo ili se koristi gazirana voda umjesto obične. Smjesa za tempuru tradicionalno se miješa štapićima za jelo, u malim serijama i to samo nekoliko sekundi.
Grudice se ostavljaju u smjesi, a tijesto se često drži hladnim dodavanjem leda ili stavljanjem zdjele u kojoj je smjesa u veću posudu s ledom.
Razne tehnike pohovanja i kada ih i za što koristiti

Izvor: Index.hr