Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Šta se dešava sa organizmom ako svaki dan uzmete kašiku meda: 7 dobrobiti za zdravlje

Ako med koristite baš svaki dan, u umjerenim količinama, pokazaće vam šta sve može da učini za vaše tijelo.

Ako redovno konzumirate malo meda, ubrzo ćete osjetiti sve njegove pozitivne učinke. Pred nama je razdoblje kiša i hladnijeg vremena što znači i uživanje u čajevima, pa zato nema razloga da medu kažete “ne”. Bogata ljekovitim sastojcima, ova poslastica se koristila oduvijek i u medicinske svrhe.

Med je odlična, ako ne i najbolja alternativa šećeru, pa je prva preporuka nutricionista i stručnjaka. A ako već niste riješeni da ga u tolikoj meri uvrstite u ishrani, onda bi svakako trebalo razmisliti o jednoj kašičici meda svakog dana – ova jednostavna rutina ima brojne benefite za naš organizam.

Jača imunitet

Pun antioksidanasa i antibakterijskih svojstava, med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće ishrane i velike količine stresa.

Čisti kožu

Med čisti, štiti i liječi rane, a u njezi kože koristi se širom sveta. U njemu se nalaze razni proteini kao i hidrogen i glukonska kiselina, koje liječe sitne ranice, ali i akne. Njegove aminokiseline obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstim. Osim toga, bogat je melatoninom koji naše telo otpušta tokom sna i koji pomaže koži da izgleda zdravije.

Pomaže u detoksikaciji tijela

Naše tijelo je svaki dan pod uticajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. Ipak, pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida, prave riznice zdravlja, koji služe za ublažavanje neravnoteže radikala, toksina, i antioksidansa u tijelu koji vodi oštećenju tkiva.

Skida višak kilograma

Možda med sa svim svojim kalorijama zvuči kao neobičan način za skidanje kilograma, ali on zapravo mnogo pomaže. Studije su pokazale da konzumacija meda umesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i rezultira nižom kilažom. Osim toga, tablete koji kontrolišu težinu pokazale su lošije rezultate u odnosu na med. Dakle, samo prirodno!

Smanjuje anksioznost i nivo stresa

Baš zato što tako deluje na san, med će smanjiti i nivo stresa s kojim se svakodnevno susrećemo, jer će vam omogućiti dovoljnu količinu kvalitetnog sna.

Smanjuje nivo holesterola

Visok nivo holesterola može biti fatalan, jer uzrokuje srčane i moždane udare. A redovna konzumacija meda ograničava skok glukoze u krvi i smanjuje ukupan nivo holesterola i triglicerida, pokazala je studija.

Poboljšava pamćenje i zdravlje mozga

Holesterol u tijelu može uticati i na bolesti moždanog sistema i dovesti do, na primer, Alchajmerove bolesti. Međutim, redovna konzumacija meda smanjuje nivo holesterola, pa time i vaš mozak održava zdravijim, piše Stil kurir.

Izvor: Pink.rs