Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Prekomjeran unos proteina može prouzrokovati ozbiljne probleme

Proteini su bitan dio zdrave prehrane. Pomažu u izgradnji i obnovi mišića, organa i kostiju. Visokoproteinska dijeta također se pokazala korisnom za smanjenje masnoće, gubitak težine, lakše postizanje i zadržavanje sitosti i izgradnju i održavanje mišićne mase.

Međutim, visokoproteinske dijete također su povezane s nekoliko rizika koje je važno razumjeti. Stručnjaci za prehranu ne preporučuju prekoračenje preporučene dnevne količine. Kada izračunavate koliko ukupnih proteina trenutno jedete ili biste trebali jesti, uzmite u obzir proteine iz svoje prehrane, ali nemojte zanemariti i one iz suplemenata koje uzimate.

Rizici unosa previše proteina
Konzumacija velikih količina bilo koje hranjive tvari tokom dugog vremenskog razdoblja obično nosi svojstvene rizike, a tako je i s proteinima. Prema istraživanju, prekomjerna konzumacija može dovesti do povećanog rizika od određenih zdravstvenih komplikacija.

Dobivanje na težini
Visokoproteinske dijete mogu poticati gubitak težine, ali ova vrsta gubitka težine može biti samo kratkoročna. Višak konzumiranih proteina obično se skladišti kao mast, dok se višak aminokiselina izlučuje. To s vremenom može dovesti do debljanja, osobito ako unosite previše kalorija povećanjem unosa proteina.

Loš dah
Konzumiranje velikih količina proteina može dovesti do lošeg zadaha, osobito ako ograničite unos ugljikohidrata. Četkanjem zubi i upotrebom zubnog konca nećete se riješiti lošeg zadaha. Najbolje da povećate unos vode, češće perete zube i žvačete žvakaću gumu kako biste ublažili dio ovog učinka.

Zatvor
44 posto sudionika jedne studije na tu temu prijavilo je da pati od zatvora. Visokoproteinske dijete koje ograničavaju unos ugljikohidrata obično sadrže malo vlakana. Povećanje unosa vode i vlakana može spriječiti zatvor.

Proljev
Konzumiranje previše mliječnih proizvoda ili prerađene hrane, zajedno s nedostatkom vlakana, može uzrokovati proljev. Ovo je osobito moguće ako ste intolerantni na laktozu ili konzumirate izvore proteina kao što su pržene proteinima bogate namirnice, poput crvenog mesa, ribe ili peradi.

Oštećenje bubrega
Iako nijedna veća studija ne povezuje visok unos proteina s oštećenjem bubrega kod zdravih osoba, višak proteina može prouzrokovati oštećenje kod ljudi s već postojećom bolešću bubrega. To se događa zbog viška dušika koji se nalazi u aminokiselinama od kojih su proteini sastavljeni. Oštećeni bubrezi moraju više raditi kako bi se riješili viška dušika i otpadnih proizvoda koji nastaju probavom proteina.

Srčana bolest
Konzumacija velikih količina crvenog mesa i punomasnih mliječnih proizvoda u sklopu visokoproteinske dijete može dovesti do bolesti srca.

Nedostatak kalcija
Prehrana bogata proteinima i mesom može uzrokovati gubitak kalcija iz tijela. To je ponekad povezano s osteoporozom i lošim zdravljem kostiju.

Kada posjetiti liječnika
Važno je da uzmete u obzir rizike prije nego što započnete s visokoproteinskom dijetom kako biste utvrdili je li prikladna za vas ili ne. Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što započnete bilo kakvu novu dijetu, osobito ako imate bilo kakve zdravstvene probleme.

Vaš liječnik i dijetetičar mogu vam pomoći odvagnuti prednosti i mane visokoproteinske dijete na temelju vaših individualnih potreba.

Izvor: Index.hr