Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Dr Ajla Pidro: sve više djece razvija simptome suhog oka

Otkako su se desile promjene u životu naših mališana od početka pandemije, suočeni smo s novim i neobičnim simptomima. Suhoća oka kod djeteta koje intenzivno gleda u televizor i računar u toku kućne nastave ali i takve navike nastavi kasnije uz mobitel, je danas neizostavan problem s kojim se suočavamo.

Suhoća oka više nije problem koja se javlja samo kod odraslih, usljed promjena u životima naših najmlađih sve više djece razvija simptome suhog oka. Iritacija, osjećaj pijeska u očima, peckanje, žuljanje i svrbež praćeno crvenilom očiju čest je problem zbog kojeg roditelji od početka pandemije zovu svoje pedijatre i oftalmologe. Naravno zbog ovih simptoma se ne savjetuje da izlažemo najmlađe posjetama doktoru, posebno jer se stanje može prevenirati i ublažiti.

Roditelji su se i ranije pitali da li je i koliko štetno korištenje pametnih telefona i računara. Sada smo svi skupa dobili jasan uvid kako oko regaigra od pretjeranog korištenja ovih uređaja. Ranije bismo na pregledu morali biti saveznici u ograničavanju vremena korištenje uređaja. Sada nam je svima skupa jasno da bar neko vrijeme nećemo moći uskratiti rad na tabletima i računarima, ukoliko ne želimo da mališani propuste gradivo, ali i opusti se uz igricu, jer vani ne može tako često.

Dok gledate svoje djete kako se udubi u rad na blizinu, prateći nastavu ili igricu, učiniti će vam se “da ne trepću”. I to je poptuno istina! Naš mozak dok je fokusiran na ono što radimo na blizinu “zaboravi” da trepće. Broj treptaja u minuti se značajno smanji. Otovoreno oko gubi vlažnost puno ranije nego ono koje redovno trepće, a vlaženje oka je smanjeno jer je ono aktivno samo u toku treptaja. Dakle postoji dvostruki razlog razvoja suhoće, smanjena produkcija vlažnosti, ali i povećan gubitak suza iz oka. Zbog manjka vlažnosti razvijaju se svi simptomi suhog oka, iritacija i crvenilo ali i povremeno zamućenje vida.

Ono što kao riditelji možete uraditi jeste biti jako ozbiljni u rasporedu korištenja uređaja. Što više smanjitit korištenje uređaja u ne-školske aktivnosti, je rove druge ne možemo smanjiti. Uz to obavezno nekoliko puta dnevno ukapavati umjetne suze u oči, i to suze bez konzervansa koje će podmazati oko i vratiti vlažnost sve dok se ona prirodno sama ne izbalansira. I ne birite se moguće je vratiti balans oku, ali ponekad to može biti nešto duži process.

Sada je bitnije nego ikada ranije da iskoristie vrijeme koje možete provesti s mališanima vani, da bi se njihove oči odmorile i gledale u daljinu a ne u ekrane. A uz to što je dobro za oko, sunce i priroda će podići imunitet i uticati na dobrobit cijelog organizma.Piše: Dr Ajla Pidro, specijalista oftalmologije