Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Borba protiv karcionoma dojke – U Goraždu počela registracija za Šetnju za ozdravljenje

Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ danas je u Goraždu počelo sa registracijom za Šetnju za ozdravljenje (Race for the Cure) čiji je cilj podizanje svijesti u borbi protiv karcinoma dojke.

Predsjednica udruženja Mersiha Pecikoza napominje da se registracija za odlazak na centralnu manifestaciju u Sarajevu 25. septembra, može izvršiti i online do 23. septembra.

Udruženje Biser će organizirati prijevoz i svi koji dođu u Sarajevo dobit će simbolične poklone. Novac od registracije koja košta simboličnih 10 KM, tradicionalno će biti iskorišten za kupovinu mobilnog mamogarfa za ruralna područja i za paketiće za novooperisane žene. Mi se trudimo da dođemo do svake novoooperisane žene bez obzira da li je članica udruženja ili ne, i ovim putem sve njih pozivam da se jave u Udruženje kako bi im mogli pomoći na bilo koji način, ukoliko je potrebno – istakla je ona.

O važnosti preventivnih pregleda dovoljno govori činjenica da, prema saznanjima Udruženja, ove godine u BPK Goražde nije zabilježen enorman broj novooboljelih od karcinoma.

Prošle godine registrovan je nešto veći broj vjerovatno uslijed godina Covida kada se žene nisu pregledale, zbog čega smo bili zabrinuti, ali ove godine nije toliko. Imali smo par žena kod kojih je karcinom otkriven na vrijeme i kod nekih nije ni trebala kemoterapija, a kod nekih samo jedna ili dvije terapije preventivno, što nam je značajna satisfakcija za daljni rad. Mislim da i naše aktivnosti značajno doprinose podizanju svijesti i da žene sada više idu na preventivne preglede gdje se otkrije na vrijeme promjena, a to ustvari znači izliječenje – kazala je Pecikoza.

Napomenula je da je ove godine angažman mobilnog mamografa u ovom kantonu planiran u općini Pale u FBiH, dan nakon Šetnje za ozdravljenje. U Sarajevu, predviđen pregled 50 žena.

-U Kantonalnoj bolnici Goražde je omogućeno obavljanje mamografskih pregleda s tim da nažalost imamo samo jednog radiologa, tako da žene za sada ne mogu ići samo na mamografiju već najprije na ultrazvučni pregled tako da se malo i čeka. Imali smo priliku da dobijemo novi mamograf kao donaciju od našeg dr. Enisa Hasanovića koji je radio u ovom gradu a sada je direktor Zavoda za materinstvo u Sarajevu, a koji nam se stavio na raspolaganje i zaista smo mu zahvalni, ali za donaciju nisu prihvatiili menadžment bolnice ni Doma zdravlja – tvrdi Pecikoza.

Izrazila je nadu da će u narednom periodu nadležno kantonalno ministarstvo i menadžment zdravstvenih ustanova shvatiti potrebu za ozbiljnijom prevencijom.

Imamo situacije da žene nekada odustanu ako moraju čekati i ako nisu dobile termin, jer skupe hrabrost da odu na pregled a kada ih vratite teško je da se odluče ponovo doći – naglasila je predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser” Goražde.

Izvor: FENA