Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Multipla skleroza i vježbe koje mogu pomoći kod ove bolesti

Vježbanje ima mnogo prednosti za ljude sa multiplom sklerozom, uz poboljšanje ravnoteže, smanjenje ukočenosti mišića i kontrolu crijeva i bešike.

Multipla skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koje karakteriše proces demijelinizacije kičmene moždine i mozga. Iako bolest može da dovede do invaliditeta, pokretljivost i fleksibilnost čija je osnova fizička aktivnost su veoma značajni za formu i bolje psihičko stanje oboljelih.

Multipla skleroza i blagodati vežbanja
Ako imate multiplu sklerozu (MS), osjećaćete se umorno, slabo i bez energije. Vježbanje bi moglo da bude posljednja stvar koja vam pada na um.

Sa druge strane, vježbanje donosi mnogo prednosti za ljude sa multiplom sklerozom, uključujući poboljšanje ravnoteže, smanjenje ukočenosti mišića i kontrolu crijeva i bešike. Takođe, umjerena fizička aktivnost i preporučene vježbe mogu da smanje spazme i da odlože kognitivna oštećenja.

Ključ je u tome da počnete polako, i da postepeno gradite kondiciju. Posavjetujte se svakako sa svojim ljekarom prije nego što započnete sa redovnim vježbanjem zbog pravilnog određivanja intenziteta. Savjet fizioterapeuta je od velike važnosti.

Zapamtite da se vježbanje ne mora uvek vezivati za teretanu, i da neke svakodnevne aktivnosti takođe povećavaju nivo energije. Evo još nekih vežbi koje će osobama oboljelim od MS pomoći da ojačaju.

Hodanje kao lagani trening
Mnogi ljudi sa multiplom sklerozom imaju poremećaje hoda ili teškoće u kretanju. Redovno hodanje će vam dati efekat laganog kardio treninga i pomoći u održavanju ravnoteže. Hodajte koliko god možete, čak i ako su to kratke distance.

Neka vam prijatelj ili član porodice pravi društvo, zbog sigurnosti i stabilnosti. Hodanje na traci za trčanje je takođe opcija, jer možete podesiti brzinu i intenzitet, a postoje i rukohvati za koje se možete držati.

Multipla skleroza i istezanje


Istezanje je dobro za cijelo tijelo. Ne samo da vam pomaže da se zagrijete i da završite sa vežbanjem, već i da održite fleksibilnost koja olakšava kretanje i smanjuje šanse za povrede. Ako imate multiplu sklerozu istezanje će pomoći protiv ukočenosti mišića.

Pokušajte da istegnete područja kao što su listovi, fleksori kuka i tetive. Uz savjet stručnog lica, možete da pokušate da uradite i nekoliko sklekova, a u zavisnosti od stanja i uz pomoć, i plank.

Vježbe u vodi
Bilo da je u pitanju plivanje ili aerobik (akvabik), vježbanje u vodi eliminiše rizik od pada koji može da bude rizičan za multiplu sklerozu. Osim što sprečava padove i pruža osećaj sigurnosti, voda smanjuje stres i pritisak na mišiće i zglobove. Počnite vježbama niskog intenziteta, a napredujte svojim tempom, u odnosu na stanje mišića i posture celog tela.

Vežbe ravnoteže


Ravnoteža je izuzetno važna za osobe sa multiplom sklerozom, pa svakako isplanirajte dio vremena za te vežbe. Isprobajte stajanje na jednoj nozi, ali se osigurajte zidom ili stolicom. Vježbe sa obje noge, kao što su čučnjevi, korisne su, ali i to prvensveno zavisi od realne procjene stanja mišića, kostiju i cijelog tijela. Nikako ih nemojte raditi na svoju ruku, dok se ne posavjetujete sa fizijatrom ili fizioterapeutom.

Izvor: Telegraf