Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Kako da vaš KLIMA UREĐAJ u automobilu BOLJE RASHLAĐUJE I MANJE SE KVARI? Slijedite ovih 6 TRIKOVA i SAVJETA

Izbjegnite česte greške koje dovode do kvara i nedovoljnog hlađenja vozila

Ljeto je sve bliže, a samim tim i vrlo visoke temperature koje dovode do zagrijavanja unutrašnjosti svakog automobila. Da bi vaš klima uređaj u vozilu radio bolje i kako biste izbegli kvarove koji su sve češći, obratite pažnju na ovih šest stvari.

 1. Ne palite istovremeno motor i klimu
  Ovu grešku skoro svi pravimo. U želji da što prije rashladimo unutrašnjost vozila, palimo istovremeno i auto i klimu. Međutim, to stvara opterećenje!

Preporučljivo je da sačekate bar 30 sekundi nakon pokretanja motora. Vodite računa i o gašenju klima uređaja – potrudite se da ugasite klimatizaciju bar nekoliko minuta prije nego što ugasite motor.

 1. Postepeno pojačavajte hlađenje
  Još jedna u nizu čestih grešaka jeste i momentalno pojačavanje klime na maksimum. Ovaj potez je razumljiv s obzirom da temperature u unutrašnjosti vozila mogu zaista biti visoke tokom ljetnjih mjeseci. Ali, ta navika je izuzetno loša! Najoptimalnije bi bilo da postepeno pojačavate hlađenje, ali da uz to vodite računa da ne bude prevelika razlika u temperaturi jer to može biti jako štetno po naše zdravlje.
 1. Dugme za recirkulaciju
  Ovo dugme je jedno od onih koji se vrlo rijetko koriste – na njemu je nacrtan automobil sa malom kružnom strelicom. Zapravo, njegova namjena kada se pritisne jeste da, umesto da uzima vazduh spolja, on koristi onaj koji se već nalazi unutar kabine. Ali, budite oprezni! Ako duže koristite ovaj sistem, vazduh se brže može razrijediti, a vlažnost istog postati znatno velika.
 2. Provjera akumulatora i remena
  Redovno provjeravajte ova dva krucijalna elementa: ako je akumulator poprilično star ili je remen popustio, to se može odraziti na kapacitet i kvalitet hlađenja.
 1. Otvori za ventilaciju
  Mnogi vozači zaboravljaju da prekontrolišu otvore za ventilaciju i spoljnu rešetku. Oni moraju uvek da vam budu čisti kako bi protok vazduha bio neometan i odgovarajući. Benefiti održavanja ovih otvora čistim su i zdrstavstvene prirode – znatno manje nečistoća i bakterija će se naći u vašim plućima.
 2. Na kratkim relacijama izbjegavajte klima uređaj
  Ne morate po svaku cenu paliti klimu. Ako do vašeg odredišta treba manje vremena, bolje je i po vaše zdravlje, ali i automobil da izbjegnete paljenje klime.

Izvor: Pink.rs