Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Mercedes-AMG C63: Kad su četiri cilindra dovoljna za status najjačeg

Priča je spala na svega četiri cilindra, ali je snaga zahvaljujući struji otišla u nebo.

Ako ste se ikad pitali što se dobije kad se udruže najjači dvolitreni motor i struja, odgovor je Mercedes-AMG C63 S E Performance. Upravo tako, iza imena koje je nekad nosilo moćni V8 sada je dvolitreni 4-cilindraš koji uz turbinsku i električnu pomoć daje jako puno, po Mercedesu i dovoljno da zamijeni moćni V8.

Iako se proizvođači pri predstavljanju novih generacija fokusiraju na jednu novost, u Mercedesu su se odlučili za dva, pa i tri velika skoka. Osim novog koncepta motora, koji se spustio čak dvije stepenice, tu je sada i pogon na sve kotače – to je promjena koja bi se evolucijom trebala događati kroz tri generacije!

Mercedes-AMG C63: Kad su četiri cilindra dovoljna za status najjačeg
Sada već dobro poznati 2.0 benzinac iz M139L serije uz pomoć još veće turbine daje još više. Podsjetimo, na SL43 ide do 381 KS, na C43 do 408 KS, a sada u C63 daje nevjerojatnih 476 KS. Svemu još pridodajmo 545 Nm okretnog momenta za status najjačeg serijskog 4-cilindraša u historiji automobilskog svijeta.

A sad svemu dodajmo električni 204 KS koji uz pomoć elektronski nadziranog diferencijala s ograničenim proklizavanjem pokreće stražnju osovinu. Ima dvije brzine, a kad vozi na struju, ide do 125 km/h i prelazi do 13 km. Ne zvuči uvjerljivo, što jasno pokazuje da je AMG-ov cilj bio snaga, a ne efikasnost.

Baterija od 6.1 kWh može pogonu dati maksimum od 150 kW punih 10 sekundi, a uvijek daje minimalno 95 KS. U drugi stepen prenosa prebaci se pri 140 km/h, odnosno na 13.500 o/min.

Mercedes-AMG C63: Kad su četiri cilindra dovoljna za status najjačeg
Kombinirana isporuka podrazumijeva 680 KS i 1020 Nm. Papir kaže kako 100 km/h uhvati za samo 3.4 sekunde, a maksimalna brzina je i dalje limitirana na 250 km/h, odnosno 280 km/h uz poseban zahtjev. Prosječna potrošnja je samo 6.9 l/100 km.
Uz pogon na sve kotače novi C63 premijerno dobiva i zakretnu stražnju osovinu, a na popisu standardne opreme su adaptivni ovjes, kompozitne kočnice te AMG Dynamics drive selektor s opcijom kojom će “Mečka” opet preupravljati, baš kao što su to prethodne generacije činile.
Automobil je dobio sportsku ikonografiju izvana s posebno vidljivim proširenjima sprijeda, ali i unutra s digitalnim AMG-ovim kokpitom i sportskim sjedalima. Ali zaboravite na to da bi ugradnja manjeg motora smanjila masu. Naprotiv, ona je zbog ugradnje hibridnog sklopa, pogona na sve kotače i veće karoserije narasla s 1680 na 2111 kg, više čak i od Mercedesa S500 (2045 kg)!
Da, AMG verzija veća je od C klase, 8.3 cm u duljinu i 7.6 cm u širinu. Još jedna zanimljivost je implementacija karavana u ponudi, ali samo za Europu.
Mercedes-AMG C63: Kad su četiri cilindra dovoljna za status najjačeg
Cijena je nepoznata, ali se pretpostavlja kako neće biti puno viša od osjetno slabijeg BMW-a M3. U svakom slučaju, morala bi biti iznad 100.000 eura.
Zaključak je teško dati. Da, C63 AMG izgleda kao pravi AMG i nikad nije bio toliko jak. Ali opet, ovaj je auto nečujan, a to u AMG priču nabijenu emocijama teško ulazi. Ili se ipak varamo?

Izvor: Index.hr