Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Prvi solarni auto za mase dolazi iz Njemačke, stiglo već 20.000 rezervacija

SONO Motors je objavio kako uskoro kreće s proizvodnjom.

Minhenski proizvođač je još 2017. godine predstavio model Sion, prvi SEV model, ili dulje – solarni električni automobil. Sada je tvrtka objavila kako je do početka rujna ove godine zaprimila preko 20.000 rezervacija, svaku uz 2000 eura depozita.

Sono je ranije objavio kako će Sion imati početnu cijenu od 25.126 eura. Cilj je kroz sedam godina proizvodnje, počevši od druge polovice iduće godine, proizvesti 257.000 primjeraka. Za proizvodnju će biti zadužena tvrtka Valmet Automotive iz Finske.

Ovdje pojam solarnog električnog automobila ima potpuno drugačiji smisao od prijašnjih komercijalizacija solarnih panela na četiri kotača. Sion ima 456 ćelija raspoređenih po karoseriji, što osigurava 112 km dosega tjedno, ali i dvostruko više u područjima s puno sunčanih dana. Izuzetak je prednji kraj, na kojem nema ćelija kako bi se trošak popravka u slučaju prometne nesreće minimizirao.

Sion ima i bateriju kapaciteta 54 kWh, koja osigurava doseg do 305 km po WLTP-u. Kompatibilna je s punjačima snage do 75 kW, a može služiti i kao izvor energije snage do 2.7 kW.

Izvor: Index.hr