Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Izložba ‘Grad’ Amera Hadžića i Denisa Haračića sutra u okviru istoimenog art festivala

Izložba “Grad” autora Amera Hadžića i Denisa Haračića bit će otvorena u srijedu, 7. septembra u Sarajevu, u okviru VI Internacionalnog art festivala “Grad”.

Postavka će biti otvorena u bivšem galerijskom prostoru Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, sa ulazom na platou Skenderije. Tom izložbom, koja obuhvata radove iz recentnih ciklusa oba autora, javnosti se predstavlja širok dijapazon umjetničkih djela i medija, od grafike i slike pa do zvučne i digitalne instalacije.

Kustosica Elma Hodžić ocjenjuje da ova izložba o gradu ne govori o (baš ovom) gradu – ona je postavljena u univerzalni prostor i utjelovljena u ono što se naslućuje. To, navodi ona, može biti bilo koji grad. Kroz paralelna umjetnička istraživanja dvije naizgled odvojene teme, Hadžić i Haračić intelektualnim apstrakcijama razlažu svijet koji nas okružuje.

Povezuje ih to što za njih nema ničeg konkretnijeg od boje, oblika i kretanja. Pokreti u njihovim radovima ukazuju na unutrašnji život čovjeka, grada – u konačnici, na unutrašnje svjetove jednog društva. Ne (isključivo) našeg društva. Ovo je izložba koja spajanjem unutrašnjeg kosmosa umjetnika i vanjskih dimenzija pojavne stvarnosti govori o sazvučju sila svijeta koji nas okružuje. Ovom prilikom se taj svijet zove “Grad” – istaknula je Hodžić.

Izložba će biti otvorena do 21. septembra, saopćeno je iz Festivala “Grad”.