Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Otvorena izložba ‘Mama, ja ne želim rat’, dirljiva dječija svjedočanstva o ratu (VIDEO)

U Galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine otvorena je izložba ‘Mama, ja ne želim rat’, koja sadrži crteže poljske djece iz perioda Drugog svjetskog rata i ukrajinske djece iz rata koji se upravo tamo vodi.

Kako je naglašeno, uprkos razmaku od 76 godina crteži pokazuju istu sliku ratnih užasa viđenu očima djeteta. Kao rezultat toga, izložba je univerzalna i bezvremenska.
Kako je istaknuo na otvaranju ambasador Republike Poljske u BiH Jarosław Lindenberg, izložbu je organizirao Poljski državni arhiv u suradnji sa ukrajinskim partnerima. Sličnost slika, usprkos godina koje ih dijele, upečatljiva je i tjera na razmišljanje o okrutnosti rata čije su najveće žrtve uvijek djeca – nevina ljudska bića.
Dok fizičke rane mogu zacijeliti i kuće se mogu obnoviti ništa neće vratiti izgubljeno djetinjstvo. Mislim da je ova poruka važna u Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu gdje je proteklog rata stradalo više od hiljadu djece, a sva preživjela nose traumu na duši do kraja života – naglasio je.
I otpravnik poslova ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailo naglašava značaj te izložbe za Ukrajinu, Poljsku isto tako i za Bosnu i Hercegovinu jer, kako je kazao, u svakom ratu najviše strada civilno stanovništvo, posebno djeca. Kako je naglasio, na toj izložbi, svojim radovima djeca u značajnom vremenskom razmaku, podsjećaju i opisuju svoje sjećanje i svoje stradanje.
Nažalost, u svakom ratu ima mnogo takve djece. Međutim, sve ove crteže ujedinjuje nada za mir – kazao je.
Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović ponosna je zbog prilike da ugoste izložbu te vrste i daju doprinos pomoći djeci koja su u ratu.
Sve je važno, nama je bilo važno da se čuje za nas, da ne budemo sami na svijetu. I za njih je važno da znaju da nisu sami – naglasila je.
I direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović naglašava potrebu da se pokaže neka vrsta empatije i solidarnosti sa ljudima iz Ukrajine, posebno djecom ‘koja prolaze nešto što smo mi prolazili ne tako davno’.
Na izložbi su prezentirana dirljiva dječja svjedočanstva o ratu – povijesni crteži poljske djece iz 1946. godine, koji su zapis njihovih iskustava tokom Drugog svjetskog rata i njemačke okupacije 1939.-1945 i crteži ukrajinske djece vezane za rat koji se trenutno odvija u Ukrajini.
Kako navode organizatori, historijski crteži poljske djece su čuvani u Centralnom arhivu modernih zapisa u Varšavi, a radovi ukrajinske djece su prikupljeni na portalu Mama, ja ne želim rat – https://momidontwantwar.eu/en/index.php .
Izložba je zvaničnog naziva ‘Mama, ja ne želim rat“ (1939 – 45 Poljska, 2022. Ukrajina, poljsko-ukrajinski arhivski projekat), a do 30. septembra bit će postavljena u Galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.