Uvijek sigurne i provjerene informacije!

U Historijskom muzeju BiH prezentacija digitalne platforme ‘Religioskop’

Historijski muzej Bosne i Hercegovini kreirao je digitalnu platformu pod nazivom “Regioskop”, a namijenjena je mladima i onima koji žele saznati više o kulturno-historijskom naslijeđu četiri monoteističke religije na području Bosne i Hercegovine i njihovom doprinosu razvoju bh. društva.

U fokusu digitalne platforme, koja će biti prezentirana danas u Historijskom muzeju BiH, je obrazovanje i vjersko naslijeđe BiH koje se čuva u lokalnim muzejima i drugim baštinskim institucijama, kao i promocija digitalnih tehnologija u kulturi i obrazovanju.

Tokom prezentacije ljubitelji historije imat će priliku upoznati se sa digitalnom platformom “Religioskop” kroz promotivni video.

Također je to prilika da posjetitelji upoznaju i istraživački, autorski i konsultantski tim koji je pomogao u razvoju digitalne platforme: direktorica Historijskog muzeja BiH i urednica “Religioskopa” Elma Hašimbegović, profesori Melisa Forić i Ćazim Hadžimejlić, iz Srpskog pjevačkog društva “Sloga” Stefan Mojsilović, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber i fra Nikica Vujica iz Franjevačke provincije Bosna Srebrena.

Promocija digitalne platforme “Religioskop” tokom novembra planirana je i u Mostaru i Banjoj Luci, najavljeno je iz Historijskog muzeja.