Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Otvoren 5. AJB DOC , kiša nije pokvarila filmski doživljaj pod otvorenim nebom

Peti međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC otvoren je, projekcijom filma ‘Instagram porodica, autorice Susanne Regine Meures, u Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu.

Nakon videoretrospektive AJB DOC Film Festivala, kojom su organizatori podsjetili na uspjehe prethodnih festivalskih izdanja, obratio se direktor AJB DOC-a Edhem Fočo.

Ovogodišnje izdanje daje nam pravo na umjereni optimizam, da smo opstali i da smo našli svoje mjesto pod suncem. Festival raste po prepoznatljivosti, utjecaju, brojnosti publike i projekata, koje iz godine u godinu realiziramo, a ove godine pokrećemo i vjerovatno najveću i najozbiljniju – platformu za industriju dokumentarnog filma u ovom dijelu svijeta – rekao je Fočo, te poželio dobrodošlicu svima.

Uslijedilo je zvanično otvaranje Festivala, a čast da to učini pripala je direktoru Al Jazeera Documentary Channela Ahmedu Mahfouzu koji je čestitao organizatorima.

Festival dokumentarnog filma bio je naš san, a onda ga je ostvarila Al Jazeera Balkans. Nakon toga smo sanjali da napravimo industriju, pa smo i taj san ostvarili. Cijela Al Jazeera Media Network (AJMN) dio je te industrije. Veoma sam ponosan što smo doveli velike ljude iz svijeta dokumentarnog filma i nadam se da će Industry days@AJB DOC biti doprinos AJMN mreže svijetu dokumentarnog filma ne samo u regiji nego i šire – rekao je Mahfouz.

Neposredno prije projekcije filma “Instagram porodica”, koji kroz portret četrnaestogodišnje Leonie i njene porodice donosi priču o tamnoj strani života mladih influensera, počela je padati kiša, no ni to nije pokvarilo filmski doživljaj pod otvorenim nebom – navodi organizator.

Nakon prikazivanja filma “Instagram porodica” upriličena je diskusija autorice filma Susanne Regine Meures s publikom.

Drugi film koji je prikazan na otvaranju Festivala je “Muzej revolucije” Srđana Keče kojim je otvorena netakmičarska selekcija Last Minute Cinema. Projekcija je održana u Cineplexxu u 21 sat.

Publika AJB DOC Film Festivala, koji traje od 9. do 13. septembra, ima priliku gledati 25 ostvarenja vrhunske produkcije koja donose impresivne priče i ljudske sudbine iz svih dijelova svijeta. Cjelokupan program, kao i detaljne informacije o filmovima koji će biti prikazani dostupan je na zvaničnoj internetskoj stranici Festivala.

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani internacionalni žiri koji čine filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Novina ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je platforma Industry Days, nastala u saradnji s kanalom Al Jazeera Documentary. Platforma će autorima dokumentarnih filmova pružiti mogućnost povezivanja sa menadžerima s Balkana i šire da bi osigurali finansiranje proizvodnje dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike te njihovu podršku u emitovanju, distribuciji, prikazivanju i prodaji u cijelom svijetu .

Uz projekcije AJB DOC filmova, pod pokroviteljstvom Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini bit će održano i masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora popularnog Agelast podcasta.

Izvor: FENA