Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Šantićeve večeri poezije: Mostarci uživali u poeziji Marka Tomaša

Šantićeve večeri poezije sinoć su bile u znaku Mostaraca, a na programu je bio poetski kabare Marka Tomaša, jednog od najboljih pjesnika u regionu, dok su u muzičkom dijelu večeri nastupili Vladimir Mićković i Gabrijel Prusina.

Dvorište OKC-a Abrašević bilo je ispunjeno ljubiteljima stihova, ali i lijepim emocijama.

Predsjednica SPKD “Prosvjeta”- Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović kazala je kako bi Šantić sigurno bio srećan da zna da se pjesničke večeri u njegovu čast održavaju u centru koji nosi ime po Kosti Abraševiću i da na tim večerima učestvuje Marko Tomaš, te da zna da se i danas u Mostaru rađaju i žive pjesnici poput Tomaša.

Tomaš je rekao da je ove godine i on kao pjesnik konačno sazreo da samostalno nastupa na Šantićevim večerima poezije i da se rado odazvao pozivu “Prosvjete”.

“Pogotovo mi je drago što je došlo do te tačke u mome radu da mogu da održim samostalno veče koje je koncipirano bez pretjeranog razgovora i neće imati akcenat na promovisanju neke aktuelne knjige nego na samim pjesmama, na čitanju, na zvuku poezije, jezika. To je neka vrsta poetskog kabarea koju ja već nekoliko godina radim”, rekao je Tomaš.

On je mostarskoj publici čitao pjesme iz svojih zbirki, a naglasak je bio na posljednjoj zbirci pjesama “Skratimo priču za glavu” koja je izašla prošle godine.

“Poveznica večerašnje večeri i moga kabarea jeste da ljudi razmisle o periodu od 100 godina od kada je Šantić umro i da vide gdje je poezija nekada bila, kako je zvučala i šta je predstavljala i kako zvuči i šta predstavlja danas. To poređenje može biti jako zanimljivo”, dodao je Tomaš.

U muzičkom dijelu večeri nastupili su vokalni solista Vladimir Mićković i pijanista Gabrijel Prusina.

Šantićeve večeri poezije nastavljaju se večeras u 19 sati u dvorištu Instituta “Junuz Emre” gdje će se održati poetsko-muzičko veče “Posestrime Aleksi” u kojem učestvuju autor i voditelj programa književnica Olga Bikar, pjesnikinja Hilal Karafan (Istanbul), Elvira Kujović (Novi Pazar), Milica Jeftimijević Lilić (Beograd), Jovanka Stojčinović-Nikolić (Doboj), Olgica Cice (Trebinje), Zdravka Babić (Bileća), profesori muzike Amra Dugalić (Mostar) i Radmila Pešut (Mostar), te glumac Igor Gudelj (Trebinje), saopćili su iz mostarske Prosvjete.

Izvor: FENA