Uvijek sigurne i provjerene informacije!

DJI predstavio dron Mini 2: Veći domet i 4K snimci

Prošlogodišnji dron DJI Mavic Mini je možda bio najmanji i najlakši dron na tržištu, ali te karakteristike nisu bile bez ograničenja. Međutim, sve to popravlja novi DJI Mini 2 dron.

Iako novi dron izgleda identično prvobitnom, čak je i težak jednakih 249 grama te zbog toga ne zahtijeva registraciju, ipak podržava OcuSync 2 bežičnu povezivost za 2,5 puta veći domet i stabilniju vezu. Prethodni model s eoslanjao na relativno osjetljivu Wi-Fi konekciju.

Također, novi dron koristi isti kontroler kao i novi Mavic Air 2, ali ne posjeduje napredni sistem izbjegavanja prepreka i praćenja jer ima manje senzora. Zbog toga i cijena iznosi 449 dolara.

Mini 2 može snimati 4K video pri 30 fps (100Mbps bitrate), dok je ranije mogao snimati 2,7K video pri 25/30 fps (40Mbps bitrate). Također, moguće je praviti RAW fotografije, dok je ranije jedina opcija bio JPG format. Senzor je još uvijek mali, 1/2,3-inča, tako da ne treba imati prevelika očekivanja. Ipak, dron i dalje snima video rezolucije 1.080p pri 60 fps.

DJI je unaprijedio i motore drona, a rezulat je bolje ubrzanje i veća maksimalna brzina koja iznosi do 58 km/h u odnosu na prethodnih 47 km/h. Baterija traje 31 minutu, minut duže nego ranije. Također, dron bi se uspješno trebao nositi s vjetrom brzine do 39 km/h u odnosu na prethodnih 29 km/h. Osim toga, i cijena je veća za 50 dolara.

Dron DJI Mini 2 s kontrolerom i jednom baterijom košta 449, dok Fly More Combo koji uključuje tri baterije, punjač i torbu za nošenje košta 599 dolara.