Uvijek sigurne i provjerene informacije!

iPhone 14 donosi i novi sustav detekcije prometne nesreće

Nova generacija Appleove linije telefona je stigla, a s njima i niz novih gadgeta i opcija.

S iPhone 14 linijom telefona stigao je i novi Apple Watch, a uz sažete novosti kroz A16 Bionic čip, iOS 16, i watchOS 9 dolazi i nešto bitno za automobilski svijet. Apple je objavio kako novi telefoni i sat imaju sustav detekcije prometne nesreće.

To u prijevodu znači da će nakon što detektira ozbiljnu prometnu nesreću nakon 10 sekundi automatski krenuti zvati kontakte za hitne slučajeve, kao i hitne službe.

Nova usluga je dostupna na svim modelima iPhone 14 serije (iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, i iPhone 14 Pro Max), kao i na satovima Apple Watch Series 8, Apple Watch SE, te potpuno novi Apple Watch Ultra.

Crash Detection iskorištava tri funkcije uređaja. Barometar detektira promjene tlaka u kabini, dok GPS prati promjene brzine kretanja. Konačno, mikrofon može registrirati zvukove tipične za prometnu nesreću. Dodatno, moćni žiroskop i akcelerometar (mjeri do 256G) na Apple Watchu dodatno doprinose procjeni situacije.

Za ovu funkciju algoritam je kreiran u laboratorijskim uvjetima, ali i u brojnim simulacijama prometnih nesreća tijekom crash test ispitivanja. Osim svih tipova sudara ispitivan je i slučaj u kojima dolazi do prevrtanja vozila. Apple naglašava kako je algoritam izveden nakon analize više od milijun sati stvarne vožnje i bilježenja prometnih nesreća.

Recimo i kako iPhone 14 linija telefona ima Emergency SOS funkciju putem satelita za slučajeve kad nema signala mobilne mreže.

U slučaju da korisnik u trenutku nesreće ima oba uređaja, upozorenje će biti prikazano na satu, a potom će hitni poziv biti upućen putem telefona. Početna cijena za Apple Watch SE je 249 USD, a iPhone 14 799 USD.

Izvor: Index.hr