Uvijek sigurne i provjerene informacije!

iPhone provod u lunaparku vidi kao saobraćajnu nesreću i zove hitne službe

Iphone i njegov sistem automatske detekcije saobraćajne nesreće može se zbuniti u zabavnom parku i pogrešno reagovati.

A upravo takva neugodnost dogodila se nedavno u jednom zabavnom parku u državi Ohio. Sara White, vlasnica tek dva dana starog iPhonea 14 Pro, provodila se u lunaparku i poželjela ići na tzv. voz smrti. Tokom vožnje aktivirao se automatski sistem detekcije saobraćajne nesreće na Appleovom uređaju te počeo automatski zvati hitnu službu, piše Wall Street Journal.

Objavljen je i video u kojem se čuje kako je sedam puta ponovljena poruka hitnoj službi da je vlasnik telefona stradao u ozbiljnoj saobraćajnoj nesreći.

Ovo nije prvi slučaj lažnog uzbunjivanja


Ovo nije prvi slučaj pogrešnog uzbunjivanja. Tako je,n, prošlog mjeseca Douglasu Sandersu tijekom vožnje na motociklu ispao iPhone. Misleći da je, naprimjer nepovratno uništen, odjurio je u Apple Store po novi uređaj. Međutim, telefon je bio čitav, a aktivirao se i sustav detekcije saobraćajne nesreće. U međuvremenu su kontaktirani hitni kontakti, uključujući roditelje i njegovu djevojku, koji su se uspaničili kad su bili obaviješteni da je Sanders stradao u saobraćajnoj nesreći.

Podsjetimo, kad detektira ozbiljnu saobraćajnu nesreću, sistem telefona nakon 10 sekundi automatski zove kontakte za hitne slučajeve, kao i hitne službe. Pritom Crash Detection iskorištava tri funkcije uređaja. Barometar detektira promjene tlaka u kabini, dok GPS prati promjene brzine kretanja. Konačno, mikrofon može registrirati zvukove tipične za saobraćajnu nesreću. Uz to, moćni žiroskop i akcelerometar (mjeri do 256 G) na Apple Watchu pridonose procjeni situacije.

iPhone 14 donosi i novi sistem detekcije saobraćajne nesreće

Ipak spašava živote
Nema sumnje, Apple će morati rekalibrirati sustav kako bi u budućnosti vlasnici, a posebno navedeni kontakti za hitne slučajeve, ostali pošteđeni ovakvih neugodnosti. I to što prije jer je svakim danom sve više onih koji koriste novu generaciju uređaja. Trenutno se savjetuje da u slučajevima s namjernim velikim usporavanjem poput voza smrti korisnici mobitel prebace u tzv. zrakoplovni način rada. Barem do prvog značajnog updatea.

Dobra je stvar što ovo pokazuje da sistem doista funkcionira. Uostalom, već je do sada zabilježeno nekoliko slučajeva u kojima je ovaj sistem spasio živote.

Izvor: Index.hr