Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Fikret Abdić tvrdi da nije smijenjen s pozicije načelnika Velike Kladuše

Nakon što su opozicioni vijećnici u Općinskom vijeću Velike Kladuše saopćili kako je pokrenuta procedura opoziva načelnika Fikreta Abdića, iz Kabineta općinskog načelnika demantovali su navode te su istakli kako odluka opozicije nema pravnu snagu.
"Nakon što je zamjenica Presjedavajućeg, koja je rukovodila sjednicom, dala prethodno utvrđeni dnevni red na izglasavanje, svi prisutni vijećnici Laburističke stranke su glasali ‘za’, dok su se preostali vijećnici izjasnili kao ‘suzdržani’", navodi se.
Sjednici su, osim vijećnika, prisustvovali i državni službenici koji su ovlašteni da uime općinskog načelnika djeluju u okviru svojih nadležnosti. Nakon što nije usvojen dnevni red sjednice, oni su, kako se navodi u saopćenju, napustili prostorije Općinske vijećnice.
"Sva dešavanja i radnje koje su vijećnici novoformirane većine poduzeli nakon konstatacije da nisu ispunjeni uslovi za održavanje sjednice, u suprotnosti su sa Statutom i Poslovnikom Općinskog vijeća. Pomenuti vijećnici su ostali u prostorijama Vijećnice, a obavijest o bilo kakvom održavanju sjednice nisu uputili vijećnicima Laburističke stranke, niti Načelniku kao ovlaštenom predlagaču", ističu iz kabineta općinskog načelnika.
Naveli su kako je samovolja koju su pokazali općinski vijećnici narušila saradnju načelnika i vijeća.
"Tome u prilog ide i činjenica da su isti vršili pritisak na državne službenike Općinskog organa uprave u vidu ultimatuma, kojim je od službenika zahtjevano da poduzmu radnje koje su suprotne propisanim procedurama. Ovakvo ponašanje vijećnika je političko nasilje i udar na Poslovnik i Statut Općine Velika Kladuša, Etički kodeks izabranih zvaničnika Općine Velika Kladuša, te Ustav FBIH", ističu iz Kabineta.
Na kraju, naveli su kako odluka općinskih vijećnika nema nikakvo pravno dejstvo.
"Sve navedeno može se okarakterisati isključivo kao predstava za medije koja nema nikakvo pravno dejstvo, stoga se konstatuje da su informacije kojima je rečeno da je Općinski načelnik opozvan u potpunosti netačne, pravno neosnovane i suprotne stvarnom činjeničnom stanju", zaključuje se u saopćenju iz Kabineta načelnika Općine Velika Kladuša Fikreta Abdića.
Copyright 2000-2021 InterSoft d.o.o. Sarajevo. ISSN 2566-3771. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.
Consent choices

source