Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Portret sultanije Hurem na aukciji u Londonu prodat je za 173 hiljade dolara

U okviru aukcije "Umjetnost islamskog svijeta i Indije" u Londonu uljani portret sultanije Hurem, supruge osmanskog sultana Sulejmana I koja je bila poznata i kao Rokselana, prodat je za 173.000 dolara.
Portret sultanije Hürrem potječe s kraja 16. početka 17. stoljeća, a bio je procijenjena između 137.000 do 343.000 dolara.
Sultan Sulejman I, koji je ostao na vlasti 46 godina, bio je jedan od najvećih sultana koji je ikada vladao Osmanskim carstvom. Bio je poznat kao "Zakonodavac" na istoku zbog svoje pravedne uprave nad ogromnim carstvom koje se protezalo do Perzijskog zaliva.
#AuctionUpdate A 16th/17th century portrait of Roxelana (Haseki Hurrem Sultan) – the legendary wife of the longest-reigning Ottoman Sultan, Suleyman the Magnificent – sells for £126,000 pic.twitter.com/yqmO16frz2
Bila je uticajna ne samo kao njegova supruga, već mu je pomagala da vodi carstvo. Dok je Sulejman bio odsutan, ona bi mu pisala pisma i obavještavala ga o dešavanjima u prijestolnici.
Na aukciji našla su se i dva osmanska predmeta koja nikada ranije nisu bili dostupni na tržištu. U pitanju su dva izvanredna para mogulskih naočara iz 17. stoljeća – jedan sa smaragdnim staklima, a drugi sa dijamantskim staklima.
Copyright 2000-2021 InterSoft d.o.o. Sarajevo. ISSN 2566-3771. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.
Consent choices

source