Uvijek sigurne i provjerene informacije!

BATKO, GDJE SU PARE: Pacijent iz Istočnog Sarajeva imao neugodno iskustvo s “Otvorenom mrežom”; Polovina novca za liječenje ostala bez opravdanja!?

Pojedini pacijenti koji su preko NVO “Otvorena mreža” išli na liječenje i transplantaciju organa u inostranstvo, na račun ove organizacije uplaćivali su duplo više sredstava nego što su koštali medicinski zahvati kojima su bili podvrgnuti, saznaje “Glas Srpske”.

“Otvorena mreža” dospjela je u centar pažnje javnosti nakon što je uhapšen prvi čovjek te organizacije, popularni voditelj i glumac Almir Čehajić Batko iz Sarajeva.

Jedan od slučaja koji ukazuje na sumnjive aktivnosti prilikom prikupljanja novca, tiče se pacijenta iz Istočnog Sarajeva, čiji identitet “Glas Srpske” ne otkriva, a koji je krajem oktobra 2012. godine s “Otvorenom mrežom” sklopio ugovor o saradnji u liječenju prema kojem se obavezao da će ovoj nevladinoj organizaciji uplatiti 80.000 maraka, a da će “Otvorena mreža” platiti fakturu za njegovo liječenje, odnosno za kadaveričnu transplantaciju bubrega.

Pacijent je krajem jula 2013. godine uspješno operisan u Univerzitetsko-medicinskom centru u Nici u Francuskoj, a 2014. godine je pokrenuo spor protiv Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sa zahtjevom za refundaciju troškova za liječenje. U sudskom procesu koji je trajao nekoliko godina (presude su u posjedu lista) otkriveno je da su sve bolničke takse koje je za ovog pacijenta platio NVO “Otvorena mreža”, iznosile 20.372 eura ili oko 40.000 KM. U istom postupku otkriveno je da je pacijent “Otvorenoj mreži” prije odlaska na transplantaciju bubrega u nekoliko navrata uplatio ukupno 79.650 KM.

Uprkos tome što je pacijent uspješno operisan u Francuskoj, Fond zdravstvenog osiguranja RS-a u sudskom postupku je osporavao pravo pacijenta na refundaciju troškova, između ostalog i zbog formalnopravnih razloga, odnosno zato što nigdje nije bilo računa na ime tog pacijenta.

– Ljudi među kojima je i taj pacijent iz Istočnog Sarajeva, obraćali su se Fondu sa zahtjevom za refundaciju sredstava koja su oni uplatili “Otvorenoj mreži”, pri čemu su donosili potvrde da su plaćeni troškovi liječenja i da je to u njihovo ime učinila “Otvorena mreža”. Fond je, jednostavno, bio prisiljen da odbija te zahtjeve, ali na kraju smo, u skladu sa sudskom presudom, refundirali troškove tom pacijentu, ali u visini od 20.372 eura, pretvoreno u KM, jer je to iznos za koji je postojao dokaz da su u pitanju troškovi operacije – kaže sagovornik iz Fonda zdravstva RS-a koji je odlično upućen u ovaj i ostale slučajeve u vezi s NVO “Otvorena mreža”.

Prema njegovim riječima, sigurno je da su troškovi liječenja pacijenta iz Istočnog Sarajeva o čijem slučaju govorimo bili viši, jer pored samih troškova koji se uplaćuju zdravstvenoj ustanovi, postoje i dodatni troškovi za transport, smještaj, oporavak i slično. Ipak, ističe on, prilično je čudno da je to koštalo koliko i sama operacija.

– Svakako da “Otvorena mreža” ima operativnih troškova koje mora da pokrije, ali upravo ovaj slučaj opravdava sumnju da su ti troškovi naduvani. Uostalom, i sama akcija sarajevske policije i hapšenje Almira Čehajića Batka i njegovih saradnika dodatno podgrijava sumnju da tu i nisu baš sve bila čista posla – kaže sagovornik “Glasa Srpske”.

Advokat iz Istočnog Sarajeva Vesna Školjević-Tupajić koja je zastupala pacijenta u sporu protiv Fonda zdravstva RS-a, nije željela mnogo da govori o slučaju.

– Moj klijent je operisan i uspješno se oporavio i to je najvažnije. Mi smo poslije nekoliko godina uspjeli od Fonda zdravstva da refundiramo sredstva za njegovu operaciju, a ja ne bih da govorim, pogotovo telefonom, o bilo kakvim drugim detaljima, njegovom odnosu s “Otvorenom mrežom” i tome koliko je on njima sredstava uplatio – kratko je za “Glas” rekla Vesna Škiljević-Tupajić.