Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Danas o proglašenju stanja nesreće u Federaciji

Na današnjoj sjednici Federalnog štaba Civilne zaštite biće vrlo vjerovatno donesen prijedlog o proglašenju stanja nesreće, koji će uputiti Vladi FBiH, saznaje N1. Štab predvodi Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH, a konačna odluka trebala bi biti saopštena u 17 časova.

”Razmatramo zahtijev Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH, koji je stigao prije dva dana, o proglašenju stanja nesreće u cijeloj Federaciji. Imamo situaciju da je samo ovo stanje proglašeno u jednom Zapadnoherecegovačkom kantonu, dok u ostalih 9 to nije slučaj”, potvrdio je za N1 v.d. direktora Federalne uprave Civilne zaštite Mustafa Kadribegović.

Ovo je treći zahtjev koji stiže iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH u posljednjih dva mjeseca, ali stanje nije proglašeno jer je „odgođeno do daljnjeg s obzirom da u većini kantona nije proglašeno stanje nesreće. Od svih kantona zatražena je cjelovita analiza o stanju u zdravstvu i epidemiološkoj situaciji.

”Ako donesemo prijedlog o proglašenju stanja nesreće u cijeloj Federaciji BiH, upućujemo ga Vladi Federacije BiH i ona donosi konačnu odluku. Tada upravljanje stanjem krize preuzima Federalni štab Civilne zaštite”, pojasnio je Kadribegović za N1.

Stanje nesreće smo u cijeloj Federaciji već jednom imali u ovoj korona krizi, od 16. marta do 31. maja ove godine.  Današnja odluka biće saopštena na platou ispred Federalne uprave Civilne zaštite, a Kadribegović podsjeća da se poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere, što znači da na tom otvorenom prostoru ne smije biti okupljeno više od 30 osoba.