Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Grupe za prava žena planiraju nove proteste zbog zakona o pobačaju u Poljskoj

Aktivistice za ženska prava planiraju nove proteste u Poljskoj nakon što je vrhovni sud pooštrio ionako strogi zakon o pobačaju u ovoj većinski katoličkoj zemlji.

Ulični protesti održavaju se od presude suda u četvrtak, a demonstranti prkose zabrani okupljanjima čiji je cilj zaustaviti skok novih zaraza koronavirusom u Poljskoj.

Jedan od vođa, demonstrant i ljekar Andrzej Matyja je, gostujući na Radio Zetu, kritikovao vrijeme donošenja presude tokom pandemije, rekavši da to predstavlja “neodgovorno provociranje ljudi da se okupljaju” u vrijeme kada je teško postići fizičko distanciranje.

Ustavni sud kojeg kontroliše vlada presudio je da je neustavno prekidati trudnoću zbog urođenih oštećenja fetusa. Presuda je zapravo zabranila gotovo sve pobačaje i poništila teško postignuti kompromis zakona iz 1993. godine koji je čak i tada bio jedan od najstrožih evropskih propisa o pobačaju.

Grupe za prava žena planiraju nove proteste zbog zakona o pobačaju u Poljskoj

Nakon presude, abortus je u Poljskoj dozvoljen samo kada trudnoća prijeti zdravlju žene ili je rezultat silovanja ili incesta.

Prema tvrdnjama grupe Ženski štrajk, demonstranti u gotovo 50 gradova i mjesta planiraju u ponedjeljak blokirati saobraćaj u centru gradova automobilima, biciklima ili samo šetnjom, prenosi AP.