Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Inspekcija na KCUS-u provjerava kapacitete, Gavrankapetanoviću zabranjen ulaz

Federalni inspektori su zajedno sa dva člana Kriznog štaba KS otišli danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu kako bi kontrolisali da li je ispunjena naredba Ministarstva zdravstva FBiH o osiguravanju kapaciteta za Covid pacijente, međutim nije svima dozvoljeno da uđu.

Federalna uprava za inspekcijske poslove i članovi Kriznog štaba KS Ismet Gavrankapetanović i kantonalni inspektor prošli su jutros trijažu na KCUS-u, međutim ulazak je dozvoljen samo federalnoj inspekciji.

“Prema naredbi Kriznog štaba KS i Vlade KS dva člana štaba idu u nadzor KCUS-a. Mi smo prošli trijažu i kada smo trebali da krenemo u klinike obezbjeđenje nas je obavijestilo da mi ispred Kantona Sarajevo ne možemo ići u obilazak”, rekao je direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović.

On je naglasio da je ista naredba važila i za Opću bolnicu te da su oni dozvolili predstavnicima Kriznog štaba da uđu zajedno sa inspekcijom, no da to KCUS nije dozvolio.

Kantonalni inspektor i Gavrankapetanović su se zbog toga vratili i Kriznom štabu KS podnijeli izvještaj o zabrani.

Na KCUS-u se trenutno nalaze federalni inspektori koji su otišli u nadzor klinika prema ranijoj naredbi Ministarstva zdravstva FBiH koje kaže da sve bolnice u FBiH moraju osigurati 30 posto kapaciteta za Covid bolesnike.