Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Kopenhagen: U oktobru manifestacija posvećena bosanskom jeziku

Udruženje bosanskohercegovačkih učitelja u Danskoj (OBHUD) povodom Svjetskog dana učitelja – 5. oktobra, organizirat će u Kopenhagenu 8. oktobra “Drugu smotru školstva”, a 9. oktobra i Konferenciju o maternjem jeziku “Zajedništvo bosanskohercegovačke dijaspore u Danskoj- uslov za očuvanje maternjeg jezika”.

  • Intencija je ispunjenje moralnih obaveza svih u dijaspori da sačuvamo svoj bosanski jezik, bosanskohercegovačku tradiciju i kulturu, kao i vezu s domovinom – navode organizatori.

Učenici bosanskih dopunskih škola iz cijelog svijeta, kao i učenici redovnih škola iz Bosne i Hercegovine imaju priliku da se takmiče za najbolje literarne i likovne radove, koji će biti proglašeni na smotri školstva 8.oktobra.

Učenici bosanskih dopunskih škola u Danskoj će dobiti priliku pokazati šta su naučili i radili u proteklom periodu, a odrasli učenici će se predstaviti bogatim kulturno-umjetničkim i zabavnim programom.

Završetak školske manifestacije obilježit će se dodjelom zahvalnica i priznanja svim učesnicima i sponzorima.

Na Konferenciji o bosanskom jeziku pozvani su predstavnici bh. udruženja i džemata u Danskoj, roditelji djece, gosti iz Švedske, BiH i Engleske, najavljeno je iz BHD Infodeska.