Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Na Baricama zasađene sadnice drveća u okviru svjetske akcije ‘Dah za budućnost’

Iz Sarajeva je danas s lokaliteta Barice poslana vijest o važnosti brige za okoliš i zajedničkoj borbi za zdravlje i očuvanje prirodne sredine, gdje je zasađeno 1.000 sadnica, a dodatnih 3.000 na ostalom području Kantona Sarajevo.

Dio je to globalne svjetske akcije „Dah za budućnost“, koja je realizirana na inicijativu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, a kojoj se pridružilo više od 30 zemalja širom svijeta.

Na Baricama je u ime Vlade Kantona Sarajevo svoj doprinos ovoj izuzetno važnoj akciji dao i ministar finansija Jasmin Halebić.

– Ova akcija posebnu važnost ima za Kanton Sarajevo, te Grad Sarajevo, koje se posljednih godina pojavljuje na vrhu tablica najzagađenijih gradova svijeta. Zato je svaka akcija, svaka sadnica, koja doprinosi čistom zraku, zaštiti životne okoline, stvarni dah za budućnost. Možda upravo i u ovim izazovnim vremenima, kad se borimo sa pandemijom koronavirusa trebamo zastati i zapitati se šta možemo učiniti za našu okolinu, šta možemo raditi drugačije, šta možemo dati i ostaviti budućim generacijama – kazao je Halebić.

Akciju na lokalitetu Barica podržale su domaće institucije – KJP „Sarajevo šume“ d.o.o. Sarajevo, Federalna uprava za šumarstvo i Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH.

– To je još jedan korak da se probudi svijest o održivoj budućnosti i okolišu na lokalnom nivou, a na globalnom cilj je stvoriti internacionalnu sinergiju i ukazati na važnost svakog pojedinca u brizi za Planetu – dodao je ministar Halebić.

Inače, u Turskoj se danas obilježava Nacionalni dan pošumljavanja, a prošle godine upravo na ovaj dan Turska je oborila Ginisov rekord zasadivši 11 miliona sadnica širom zemlje.