Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Obilježena 17. godišnjica od smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića

Na šehidskom mezarju Kovači, 19. oktobra ove godine, intoniranjem državne himne, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježena je 17. godišnjica od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Cvijeće je, između ostalih, položio načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, kao i predstavnici državne, federalne i kantonalne vlasti, diplomatskog kora, delegacije općina iz Kantona Sarajevo, brojni zvaničnici, boračka udruženja, članovi porodice i građani.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je da je rahmetli Alija Izetbegović svojim djelom i političkim djelovanjem svima pokazao kako se voli i gradi Bosna i Hercegovina.

“Rahmetli predsjednik je bio neko ko ima sigurno apsolutno najveće zasluge za opstanak Bosne i Hercegovine ovakve kakvu danas imamo, države koja je u to vrijeme, u vrijeme njegovog političkog rada i djelovanja sasvim sigurno bila određena da nestane s obzirom da je bila napadnuta različitim nacionalizmima i sa istoka i sa zapada i to je jednostavno nešto što je u tom periodu trebalo da se desi. Trebalo je tada naći nekoga ko će narod BiH povest u smjeru očuvanja same BiH. Rahmetli predsjednik je svojim djelom pokazao kako se voli, brani i gradi država BiH”, istakao je načelnik Koldžo.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu.

Jedan je od utemeljitelja Stranke demokratske akcije (SDA) 1990. godine. Iste godine na demokratskim izborima u SR BiH izabran je za člana Predsjedništva, a kasnije je obnašao funkciju predsjednika Predsjedništva RBiH. Na tom mjestu je ostao i tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Iz političkog života se povukao 2000. godine. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Preminuo je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu.