Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Od danas: Kako ćete dokazati policiji da ste poslije 23 sata na ulici jer se vraćate ili idete na posao?

Danas je stupila na snagu najnovija naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a koja donosi ograničenje kretanja od 23 do pet sati ujutro.

U Ministarstvu smo zatražili da nam pojasne kako treba da izgleda potvrda poslodavca za uposlenike čija vrsta posla zahtijeva ostanak na radnom mjestu i poslije 23 sata, a što ih oslobađa od naredbe o ograničenju kretanja.

Gradski prijevoz ne prestaje raditi

– Potvrdu o potrebi rada poslije 23 sata izdaju poslodavci. Potvrda treba sadržavati potpis odgovorne osobe i pečat firme s opisom posla koji zahtijeva kretanja poslije 23 sata. To je dovoljno da se da na uvid policiji kod kontrole. S obzirom na to da se bliži vrijeme održavanja izbora, stranke trebaju svom članstvu koje mora biti na terenu i poslije 23 sata, da izda potvrdu s pečatom i potpisom odgovorne osobe. Bilo je pitanja i o javnom prijevozu. Gradski, međugradski prijevoz ne prestaje raditi poslije 23 sata, kao ni taksi prijevoznici. Dakle, ovo nije policijski sat – rekli su nam u Ministarstvu zdravstva FBiH.

– To nam je odbijeno, ali mi ćemo opet tražiti proglašenje vanrednog stanja. Ovo je jedna od rijetkih zemalja koja u ovako teškoj epidemiološkoj situaciji ni civilna zaštita ni Vlada nisu formirali svoje štabove. Jedino sada imamo Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva – govore nam u Ministarstvu.

Upitali smo kakva je sada uloga Jelke Milićević koja je komandantica Federalne uprave civilne zaštite.

– Ona je i sada na čelu Civilne zaštite, ali komandantica postaje po proglašenju stanja nesreće. Ona nije dužna da istupa dok se ne proglasi krizna situacija, ona tek tada komanduje. Ona je u Vladi federalna ministrica finansija – kazali su nam.

Policija može da prekine predizborne skupove

Dodaju, kada je riječ o poštivanju restriktivnih mjera, da je do sada to jedino poštovano u Sarajevskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

– Što se tiče predizbornih okupljanja u Banovićima, Tuzli, Zenici, policija je to mogla prekinuti, a nije. Naime, policiji se svaki predizborni skup mora najaviti i ona to mjesto osigurava. Kada vidi da se ne poštuju naredbe ima ingerencije da takve skupove prekine – rečeno nam je u Federalnom ministarstvu zdravstva.