Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Prof. dr. Zvizdić: Zašto umiru sve više osobe srednje životne dobi, kada očekivati pad broja zaraženih?

Prema riječima prof. dr. Šukrije Zvizdića, specijaliste medicinske mikrobiologije i virusologa, na početku pandemije nije se puno znalo ni o virusu SARS-COV2, niti o bolesti COVID-19.

– Virus nije visoko patogen, ali je kontagioznost, prenosivost jako izražena. Ja sam još u aprilu govorio da će ovaj virus biti jedan od najbrže širućih virusa poznatih čovječanstvu. Ono što je sreća jeste da nema visoku patogenost u smislu, kada nekoga inficira, da se svi oni koji su u njegovoj blizini, razbole. Na početku se mislilo da najviše obolijevaju starije osobe, ali kod svih ne visoko patogenih virusa, kao što je i ovaj, uvijek je tako, a na kraju se sve izravna – broj oboljelih starijih i mlađih te broj muškaraca i žena – kaže Zvizdić.

Dodaje kako su se i mlađi na početku pandemije inficirali, ali nisu pokazivali kliničku sliku, kao što određeni broj njih ni danas nema nikakvih simptoma ili su blagi.

– Svi su podložni virusu, ali sada svjedočimo situaciji da se najviše razbolijevaju mlađe i osobe srednje životne dobi zato što imaju najviše kontakata. Možemo pročitati da u Njemačkoj i Francuskoj jako veliki broj mlađih inficiranih osoba završavaju u bolnici, a jedan određen postotak njih i umire. To znači da ovaj virus iskazuje svoju određenu patogenost i kod te populacije. Do smrtnog ishoda može doći ako je osoba udahnula veliku količinu virusa te ako uz sve ima još neki zdravstveni problem. Kad osoba udahne veliku količinu virusa, on inficira ćelije, a kad nespecifični sistem od usne šupljine, nosa, refleks kašlja, kihanja i sluznica koja se luči, ne mogu pobijediti virus, on se potom spušta u pluća nakon čega se kod pacijenta javlja teška klinička slika, a nekad i letalni ishod – objašnjava Zvizdić.

Naglasio je kako bi se u BiH u narednih još desetak dana mogle bilježiti visoke brojke novozaraženih i umrlih osoba, a potom bi trebale polako padati.

– Prije samo 20-ak dana mnogi su bili neodgovorni, prije svega, prema sebi, a onda i prema drugima. Od tada prošli smo kroz vrijeme inkubacije koje može biti i duže od 14 dana, a posljedice svega vidimo ovih dana u vidu brojki. Nažalost, vidimo da smo među prvima u regionu po broju umrlih. Ostaje nam da se uozbiljimo i poštujemo mjere. Mnogi se pridržavaju uputa, ali slike ovih dana ispred domova zdravlja, gdje ljudi satima stoje u redovima, čekajući da se testiraju ili da im bude pružena zdravstvena usluga, a neki su sigurno zaraženi, ulijeva strah – istakao je Zvizdić.