Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Hrvatska: Ministar Beroš pozvao građane na docjepljivanje protiv omikrona

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je pozvao građane na docjepljivanje novim cjepivima protiv omikron varijanti koronavirusa, poručivši im da je covid bolje spriječiti, nego liječiti.

Cjepiva protiv omikrona od sljedećeg su tjedna dostupna svima u Hrvatskoj, a posebno se preporučuju starijima i kroničnim bolesnicima, poručuje ministar.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo najavio je da danas u Hrvatsku stiže 187.000 doza Pfizerova, a zatim i 57.000 doza Modernina cjepiva koja djeluju protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1. Cjepiva će ovoga tjedna biti distribuirana u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja.

Ovo adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili.

“Dolazak novih varijantnih cjepiva proizvođača Pfizer i Moderna još su jedan pokazatelj snage zajedničke nabave Europske komisije čime pružamo našim građanima dodatnu zaštitu od težih oblika covida-19 i smrtnih ishoda”, rekao je ministar Beroš za Hinu.

Hrvatska bi se, kaže, trebala ugledati na zemlje koje su dostigle višu razinu procijepljenosti i samim time nižu razinu smrtnosti.

“Vodimo se tim činjenicama i konačno stavimo zdravlje na prvo mjesto naših prioriteta. Za nas, za naše djedove i bake, majke i očeve, a posebice najranjivije građane. Poziv je otvoren svima!”, poručio je ministar.

Prema posljednjim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj je do sada od covida umrlo 16.746 osoba. Cijepljeno je 59,6 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70,88 posto odraslog stanovništva.

Izvor: FENA