Uvijek sigurne i provjerene informacije!

U Hrvatsku stigla aplikacija za dijabetičare: Glukozu mjeri mobitelom u jednoj sekundi

Ova aplikacija podatke automatski dijeli s liječnikom i bliskim osobama kako bi se rizik od bolesti sveo na minimum. Hrvatska je zemlja s najvećom smrtnošću od dijabetesa u Europi od 2019. godine

Mogućnost trenutnog očitanja razine glukoze u tijelu koristeći pritom tek mobilni telefon od sinoć je dostupna i u Hrvatskoj. Besplatnu FreeStyle LibreLink aplikaciju, koja se nalazi na listi deset najboljih zdravstvenih aplikacija u mnogim.

Hrvatska je, prema podacima Eurostata, zemlja s najvećom smrtnošću od dijabetesa u Europi od 2019. godine. Situacija se pogoršala zbog pandemije i loše je utjecala na brigu o oboljelim. Prema nekim nagađanjima, izgledno je da će ova bolest postati najveći uzročnik smrti u Hrvatskoj (‘službeni podaci zasad govore da je dijabetes na trećem mjestu vodećih uzročnika smrtnosti’).zemljama, na hrvatskom jeziku, trenutno mogu skinuti samo korisnici Android uređaja, stoji u priopćenju.

Oboljelih u našoj zemlji je gotovo 330.000, ali kako tek jedna od dvije oboljele osobe ima dijagnosticiranu šećernu bolest, procjenjuje se da je realniji broj oboljelih oko 500 hiljada.

Dugoočekivanu i besplatnu FreeStyle LibreLink aplikaciju koju od 15. rujna mogu skinuti korisnici Android sustava, dok će oni na iOS-u na preuzimanje morati pričekati još malo. FreeStyle LibreLink aplikacija je dio FreeStyle Libre sustava, vrste virtualne zdravstvene platforme, digitalnog ekosustava kojeg čine korisnik, njegova porodica i liječnik, a koji u sebi integrira brigu za oboljele od šećerne bolesti na trenutno najvišoj razini’, objašnjeno je u priopćenju.

‘Najvažnija vrijednost ovog sustava je, uz 24-satno praćenje razine glukoze mobilnim uređajem, povezivanje oboljele osobe i liječnika u sustav koji pruža ne samo razmjenu pouzdanih informacija, savjeta i stručnog liječničkog nadzora, već i značajno veću samostalnost i sigurnost u osobnoj kontroli bolesti. Uz već dostupni LibreView sustav pomoću kojeg liječnik i pacijent mogu donositi informirane odluke o nastavku liječenja, u Hrvatskoj je dostupna i LibreLinkUp aplikacija putem koje čak 20 članova uže i šire obitelji i/ili prijatelja ima uvid u očitanu vrijednosti glukoze sebi bliske oboljele osobe pa u skladu s time može na vrijeme reagirati i oboljelome pružiti pomoć. Ova značajka od neprocjenjive je važnosti za roditelje čija su djeca oboljela od dijabetesa. Dok su djeca u školi, na druženju ili u igri, njihovi roditelji mogu provjeriti očitane vrijednosti glukoze, no ona isti osjećaj sigurnosti i olakšanja predstavlja i skrbnicima starijih ljudi i svima drugima čiji bližnji boluju od dijabetesa’.

Aplikacija korisnicima omogućuje:
uvid u trenutne vrijednosti glukoze pomoću mobilnog uređaja
trend kretanja glukoze i vrijeme provedeno u ciljnom rasponu (TIR-u)
povijest očitanja glukoze, uz pohranu podataka 90 dana
prostor za bilješke/napomene – u kojima je moguće zapisati prehranu, dozu inzulina, tjelesnu aktivnost