Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Adekvatna podrška roditeljima djece s Down sindromom značajna za stabilnost porodice

Udruženje Život sa Down sindromom Federacije BiH organiziralo je danas u Sarajevu okrugli sto na kome je istaknuto da adekvatna podrška roditeljima djece s Down sindromom ima veliki uticaj na stabilnost porodice i pomaže joj da savlada mnogobrojne barijere s kojima se oni i njihova djeca suočavaju u svakodnevnom životu.

Taj skup o temi “Mentalno zdravlje roditelja – izazovi i perspektive” organizovan je u sklopu projekta “Poboljšanje kvalitete života porodica djece s Down sindromom”.

Cilj okruglog stola je da zajedničkim snagama kroz prezentaciju učesnika i diskusiju odgovorimo na pitanje šta je to što sistem treba napraviti kako bi uspostavio usluge koje znače osnaživanje roditelja, te preventivnih programa u cilju očuvanja zdravlja. Moramo biti svjesni da roditelji osim bavljenja djecom sa invaliditetom imaju i druge uloge. Dakle, kako napraviti balans između svih tih uloga je nešto što trebamo učiti i u tom procesu je potrebna podrška sistema – izjavila je predsjednica Udruženja “Život sa Down sindromom” Federacije Bosne i Hercegovine Sevdija Kujović.

Profesorica na Filozofskom fakultetu UNSA Amela Dautbegović je navela da je važno senzibilizirati društvo, da stručnjaci i javnost budu upoznati sa svim preprekama i poteškoćama sa kojima se suočavaju roditelji djece sa poteškoćama.

Važno nam je da ojačamo roditelje jer upravo od njihovih kapaciteta zavisi kvalitet života djece sa poteškoćama – istakla je Dautbegović.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava, centara, fakulteta, savjetovališta, instituta, nevladinih organizacija i dr.

Pravovremene informacije, osnaživanje porodica djece s invaliditetom i nesmetan pristup potrebnoj stručnoj podršci od presudnog su značaja za djetetov razvoj, ali i društvenu uključenost porodica. Mnogobrojna istraživanja, kako je istaknuto, dokazuju da efikasna podrška porodicama i djeci osiguravaju kvalitet u svim područjima rasta i razvoja djeteta.