Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Ćosović: Neću sjediti skrštenih ruku

Jedan od razloga zašto sam se priključio stranci, upisao fakultet, pored želje da doprinesem našoj državi, je moj babo. Sve vrijeme je proveo u ratu, borac, ratni vojni invalid.

Emir Ćosović je mladi student treće godine Fakulteta političkih nauka, odsjek politologija – smjer upravljanje državom. Kandidat je SDA na listi za Općinsko vijeće Novo Sarajevo.

Od 15 godine aktivan u nevladinom sektoru, kroz volontiranja u organizacijama Crveni križ Novo Sarajevo, Asocijacija „XY“, SOS Dječije, koalicija „Zanemari razlike“ selo i druge.

“Kroz aktivnosti u nevladinom sektoru, sa ciljem doprinosa zajednici, sa 18 godina učlanjujem se u Stranku demokratske akcije. Tokom djelovanja u nevladinom sektoru koji je poznat kao korektiv vladinom sektoru, odlučio sam na direktniji način pomoći bh. društvu.

Svi smo svjesni u kakvom se stanju nalazi naša država, veliki stepen odlaska mladih ljudi, nepovjerenje u institucije i mnogi drugi problemi sa kojima se susrećemo.

Da bi određeni sistem promjenili nabolje, smatram da samo direktnim učešćem nešto možemo i ostvariti. Nisam osoba koja kritizira, a ne nudi rješenja. Kao mlada osoba koja prepoznaje potencijal BiH, ne mogu sjediti skrštenih ruku i promatrati situaciju. 

O problemima mladih najbolje govore oni sami. Iz tog razloga je potrebno da se mladi izbore za svoje mjesto u općinskim vijećima, skupštinama, parlamentima kako bi se njihov glas čuo.

Općina Novo Sarajevo na čelu sa načelnikom Nedžadom Koldžom i klubom vijećnika SDA su do sada uradili preko 1.600 projekata, u toku pandemije jedina općina koja je kreirala program od 14 mjera za suzbijanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa. Taj program se sastoji od pomoći poduzetnicima, nezaposlenim demobiliziranim borcima, penzionerima, javnim kuhinjama, sufinansirali zapošljavanje i samozapošljavanje.

Stranka demokratske akcije daje prostor mladim ljudima da pokažu svoje potencijale, da doprinesu na svoj način. Istakao bih da sam u toku protekle godine preko aktuelnog vijećnika g. Elvira Guše pokrenuo 34 inicijative na šta sam iznimno ponosan. Inicijative su prepoznate od strane načelnika i općinskih službi koje će biti realizirane u narednom periodu.

Jedan od razloga zašto sam se priključio stranci, upisaofakultet, pored želje da doprinesem našoj državi je moj babo. Sve vrijeme je proveo u ratu, borac, ratni vojni invalid. Period nakon potpisivanja okvirnog sporazuma o miru za mnoge u BiH tako i za mene predstavlja nastavak rata bez oružanog sukoba.

Nemam namjeru završiti formalno obrazovanje ovdje i otići u inostranstvo. Želim kroz svoj politički angažman smanjiti na minimum odlazak mladih, cijelih porodica, a najprije treba početi od sebe i biti primjer drugima.

Mi imamo viziju i zasigurno do sada u jednom dijelu smo je pretvorili u realnost.

Naših ciljeva ima još mnogo, nismo sve uradili ali možemo kreirati odgovorne politike i graditi kako našu općinu tako i BiH”, kaže Ćosović.