Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Delić na Igmanu otvorio jesenju sezonu masovnog pošumljavanja

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je na Igmanu ozvaničio nastavak akcije masovnog pošumljavanja na širem području Kantona Sarajevo.

Sa uposlenicima Sarajevo – šuma i lovačkim udruženjima službeno je započeo akciju, jer će oni tokom čitave sezone biti njeni primarni nosioci, dok je istovremeno otvoren poziv svim građanima, udruženjima, organizacijama, kompanijama i svima koji budu željeli biti dijelom te društveno – korisne aktivnosti.

Akcija pošumljavanja jedan je od naših prioritetnih projekata jer živimo vrijeme globalnih klimatskih promjena koje su sasvim sigurno neizbježne, ali siguran sam da možemo i moramo dati doprinos u njihovom usporavanju i ublažavanju efekata koje ostavljaju na naše životno okruženje. Jedan od načina svakako je i pošumljavanje koje mora postati praksa i aktivost koja se organizuje svake godine – izjavio je danas ministar Delić, nakon što je i sam učestvovao u sadnji prvih ovogodišnjih sadnica, u organizaciji Ministarstva privrede i KJP ‘Sarajevo -šume’.

Kako je istaknuto ranije, Ministarstvo privrede obezbijedilo je oko 450 hiljada sadnica s obloženim korjenom, da bi se sadnja mogla organizovati tokom cijele jesenje sezone.

Obezbijedili smo dovoljno sadnica da posadimo i više, u odnosu na planirano prošle jeseni. Radnici našeg kantonalnog preduzeća već su, na nekoliko lokacija, ranije uradili pripremne radove tako da bi sadnja trebala ići bržim tempom i sa manje napora, a u skladu sa neophodnim kvalitetom sadnje da bi te sadnice opstale i narasle – dodao je ministar Delić.

Najavio je i da će, već sljedeće sedmice odnosno 23. septembra oko 350 učenika trećih razreda srednjih škola, izaći sa nastavnicima na Igman i dati doprinos u jačanju i očuvanju biodiverziteta naših šuma.

Planirano je, da tokom narednih mjesec dana, oko 2,5 hiljade naših srednjoškolaca izađe na akciju pošumljavanja na nekoliko različitih lokacija u okolini Sarajeva.

Pošumljavanje će trajati tokom čitave jeseni, a prijave i informacije o pridruživanju akciji dostupne su u preduzeću ‘Sarajevo-šume’ – na email posumljavanje@sarajevo-sume.ba ili na telefon 033/ 219 – 172 – saopćila je Služba za protokol i press KS.