Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Hadžibajrić najavio veća izdvajanja za učenike, studente, oboljelu djecu i socijalno ugrožene

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić najavio je uvećanje izdvajanja za učenike i studente, djecu s hroničnim oboljenjima i socijalno ugrožene za oko million maraka.

Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost, a jedini način da mlade ljude zadržimo u našoj zemlji jeste da im omogućimo obrazovanje i egzistenciju. Da bi im proces obrazovanja olakšao, posebno imajući u vidu porast životnih troškova općinski načelnik Hadžibajrić odlučio je, u planu budžeta za 2023. godinu planirati znatno viša sredstva za stipendije koje će im biti dostupne već od ove školske godine.

Za studente iz Starog Grada u školskoj 2022./23.godini mjesečna stipendija iznosit će 200 KM, a za učenike srednjih škola 150 KM. Imajući u vidu sve manji broj učenika starih zanata, ali i deficitarnih zanimanja za koje postoji sve veća potražnja, načelnik Hadžibajrić odlučio je da se i te stipendije za učenike povećaju na iznos od 200 KM u nadi da će se učenici dodatno stimulisati za te vrste poslova – navode iz Općine.

U Starom Gradu se u prosjeku godišnje stipendira oko 370 učenika i studenata iz kategorije nadarenih, iz boračkih porodica i učenika deficitarnih zanimanja, a za te svrhe se dosad izdvajalo 300.000 KM. Planiranim uvećanjima u budžetu će se obezbijediti 595.000 KM što predstavlja uvećanje za 99 posto.

U cilju pomoći najugroženijim kategorijama, općinski načelnik prepoznao je potrebu da se ubuduće posebna pažnja posveti djeci sa hroničnim oboljenjima kao što su karcinom, šećerne bolesti, leukemija, celijakija, epilepsija i drugo.

Porodice sa djecom sa hroničnim oboljenjima imaju velike godišnje izdatke, te će se u Općini Stari Grad od sljedeće godine uvesti praksa da ove porodice primaju mjesečnu naknadu u iznosu od 150 KM. U budžetu za 2023. godinu će se za ove namjene planirati iznos od 180.000 KM na osnovu podataka o broju bolesne djece, a sredstva će se uvećavati ili umanjivati u skladu sa potrebama i zahtjevima koje roditelji budu podnosili.

Također, od sljedeće budžetske godine građani Starog Grada će za liječenje u BiH moći dobiti jednokratnu pomoć Općine u iznosu od 1.200 KM, a za liječenje izvan granica BiH 1.600 KM.

Od sljedeće godine jednokratna finansijska pomoć osoba u stanju potrebe iznosit će 800 KM, u toku jedne kalendarske godine.

Dosad se u budžetu Općine Stari Grad za navedne svrhe izdvajalo 548.800 KM, a od 2023. godine izdvajat će se 1.445.450 KM, što predstavlja ukupno uvećanje od 163 posto. Na taj način, transparentnim trošenjem budžetskih sredstava u infrastrukturne projekte i pomoć građanima kroz socijalna davanja, najefikasnije i najvidljivije se postiže da se novac građana iz budžeta Općine Stari Grad ponovo vraća građanima – navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.