Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Hadžibajrić pokrenuo aktivnosti na rješavanju pitanja Bazena Bentbaša

Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić pokrenuli su intenzivne aktivnosti na rješavanju pitanja statusa Bazena Bentbaša i uključivanju svih nadležnih organa i institucija kako bi taj zapušteni i devastirani prostor koji nije u funkciji od 2009. godine ponovo imao svrhu.

Rješavanje pitanja Bazena Bentbaša je projekat koji se nalazi u četverogodišnjem planu rada općinskog načelnika Hadžibajrića (2020-2024.godina), a cilj je iznalaženje trajnog, održivog rješenja i rješavanje pitanja Bazena Bentbaša izgradnjom Sportsko-rekreacionog centra koji će omogućiti građanima na jednom mjestu, u neposrednoj blizini gradske jezgre, bavljenje sportom, odmor, rekreaciju, kupovinu i druge aktivnosti.

Kako se radi o izuzetno značajnom pitanju za Općinu Stari Grad Sarajevo, ali i sve građane Sarajeva, potrebno je da se u njegovo rješavanje uključi struka i sve relevantne institucije kako bi se donijelo rješenje koje će biti u skladu sa važećim planovima i zakonom. Imajući to u vidu, općinske službe pripremile su svu potrebnu dokumentaciju i prijedloge mjera, te je upućen poziv za održavanje sastanka u Općini Stari Grad Sarajevo u srijedu, 19.10.2022. godine.

Na sastanak su pozvani kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Faruk Muharemović, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Boris Trapara i direktor KJU Zaštićena prirodna područja Asad Jelešković.

U ime Općine Stari Grad Sarajevo sastanku će prisustvovati općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima, kao i predstavnici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo.

U skladu sa zaključcima donesenim na sastanku i smjernicama koje budu utvrđene prema zakonskoj osnovi, Općina Stari Grad Sarajevo odmah će pokrenuti aktivnosti na izradi projektne dokumentacije i optimalnog rješenja koje će biti u interesu svih građana Kantona Sarajevo. Ukoliko svi koji su uključeni u rješavanje ovog pitanja ozbiljno pristupe njegovom rješavanju, očekivano je da realizacija projekta počne već u 2023. godini, ali iz Općine naglašavaju da to ne zavisi isključivo od Općine Stari Grad Sarajevo, nego i od drugih nivoa vlasti.

Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik izražavaju spremnost da, uz pomoć drugih nadležnih institucija, osiguraju potrebna sredstva kao i prateću dokumentaciju i provedu sve potrebne procedure kako bi se ovo pitanje što prije riješilo jer građani Sarajeva to zaslužuju, saopćeno je iz Općine Stari Grad.