Uvijek sigurne i provjerene informacije!

KS – Tematski sastanak s predstavnicima udruženja za zaštitu životinja i nadležnih institucija

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić organizovao je danas tematski sastanak s nadležnim institucijama i predstavnicima udruženja za zaštitu životinja o temi uspostavljanja dvosmjerne komunikacije i saradnje svih zainteresiranih strana, s ciljem humanog zbrinjavanja pasa bez vlasničkog staranja i jačanja opće sigurnosti u oblasti javnog veterinarskog zdravlja.

Ministarstvo privrede KS, u okviru svojih nadležnosti iz oblasti javnog veterinarskog zdravlja, u kontinuitetu radi na unapređenju programa i saradnje s drugim nadležnim ustanovama i zainteresiranim organizacijama, s ciljem zaštite zdravlja i jačanja sigurnosti ljudi i životinja na području Kantona Sarajevo – kazao je ministar Delić.

Istakao je kako je za dugoročno rješavanje ovog problema ključno da sve ustanove i organizacije koje imaju direktnog ili indirektnog doticaja s općim veterinarskim zdravljem u našem kantonu budu povezane i ostvare inicijalnu zajedničku komunikaciju, kako bi aktivnosti koje resorno ministarstvo provodi imale većeg efekta i polučile dugoročne rezultate.

Nakon dvosatne diskusije, doneseni su konkretni zaključci koji podrazumijevaju što skorije donošenje Odluke o uvjetima držanja životinja i životinja opasnih po zdravlje ljudi, o načinu registracije i postupanja s neregistrovanim i prekobrojnim psima i mačkama, odnosno uspostavljanja registra vlasničkih pasa, proširenje postojećeg azila u Prači i osnivanje novog u Rakovici, kao i sufinansiranje privatnih azila, ukoliko se iznađu potrebna sredstva.

Edukacija hvatača pasa, odnosno uposlenika koji rade na ovim poslovima u KJKP Rad i opcionalno u Veterinarskoj stanici Novi Grad također je jedan od današnjih zaključaka.

Na kraju, donesen je i zaključak da se upute dopisi Ministarstvu unutrašnjih poslova KS i općinama u vezi njihovog postupanja u domenu zaštite životinja.

Kao jedan od bitnih zaključaka prihvaćen je i prijedlog da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ostvari saradnju s udruženjima za zaštitu životinja koja će trajati u kontinuitetu, a s ciljem boljeg razumijevanja i saradnje svih uključenih u rješavanje problema zbrinjavanja pasa bez vlasničkog staranja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, građenja i zaštite okoliša KS, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove – Inspektorat za veterinarstvo, KJKP „Rad“ d.d. Sarajevo, Veterinarske stanica Novi Grad Sarajevo i Udruženja „Prijatelji životinja“ koje okuplja desetinu drugih registrovanih i neregistrovanih udruženja na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, saopćila je Služba za protokol i press KS.