Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Novi laptopi i asistivna tehnologija olakšavaju inkluziju i pristup nastavi u Kantonu Sarajevo

Predstavnici UNICEF-a i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini uručili su danas laptope i uređaje za asistivnu tehnologiju Osnovnoj školi “Hilmi ef. Šarić” u Tarčinu.

U okviru projekta “Ublažavanje posljedica COVID-19 na živote djece i porodica na zapadnom Balkanu i Turskoj”, koji finansira Evropska unija, UNICEF je nabavio 45 laptopa i setove uređaja za asistivnu tehnologiju za škole u Kantonu Sarajevo ukupne vrijednosti 72.000 KM, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Programski menadžer za obrazovanje u Delegaciji EU u BiH Stephan Dahlgren kazao je da je Evropska unija podržala taj projekt u kontekstu COVID-19, problema s kojim se suočila cijela Evropa i gdje je bilo potrebno naći nove načine za edukaciju i ovo je jedan od tih načina.

-Sretni smo što to uspostavljamo i ovdje. To je važan segment napora koji su učinjeni, i UNICEF je uradio sjajan posao na provedbi ovog projekta, kazao je Stephan Dahlgren.

Predstavnica UNICEF-a BiH dr. Rownak Khan kazala je kako smo tokom pandemije naučili mnogo toga, te da su tokom tog perioda izvršena mapiranja IKT resursa osnovnih i srednjih škola koje je pokazalo da u BiH 20 učenika dolazi na jedan računar, te također kako postoje mnogi problemi sa internet konekcijama.

Finansiranje projekta “Ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na živote djece i porodica na zapadnom Balkanu i u Turskoj” dio je paketa pomoći Evropske unije za zapadni Balkan kao odgovor na COVID-19.