Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Općina Novo Sarajevo podržala rad javnih kuhinja Kruh svetog Ante, Caritas i Crveni križ Novo Sarajevo u cilju prevazilaženja posljedica pandemije

U zgradi Općine Novo Sarajevo, 6. novembra ove godine, općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisao je Sporazume sa predstavnicima Humanitarno-karitativne organizacije „Kruh svetog Ante“, Humanitarno pastoralne organizacije „Caritas“ i Općinske organizacije Crveni križ Novo Sarajevo u ime kojih su prisustvovali Stjepan Radoš, Sanja Miletić i Asad Kučević.

Sporazumom je predviđeno da iznos od 15.000 KM bude usmjeren za pomoć javnim kuhinjama u cilju prevazilaženja posljedica pandemije. Iznos dodijeljenih sredstava određen je po osnovu broja korisnika sa područja Općine Novo Sarajevo, kao i ispunjavanju ostalih uslova predviđenih Pravilnikom o uslovima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć humanitarnim i drugim udruženjima po Budžetskom Programu ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće na području Općine Novo Sarajevo.

Ovom prilikom, općinski načelnik Nedžad Koldžo je podsjetio da su u augustu potpisana tri Sporazuma o dodjeli sredstava u ukupnom iznosu od 35.000 KM. I to, sa predstavnicima humanitarne organizacije „Merhamet“ d.o.o Sarajevo i  Narodne kuhinje „Stari Grad“ za nabavku namirnica potrebnih za pripremanje obroka, goriva za dostavljanje istih, te nabavku higijenskih potrepština. Humanitarna organizacija Pomozi.ba, u skladu sa potpisanim Sporazumom, dodijeljena sredstva namijeniće za nabavku namirnica potrebnih za pripremanje obroka, goriva za dostavljanje istih, te nabavku higijenskih paketa. Radi o jednoj od 17 mjera podrške i pomoći u cilju ublažavanja posljedica pandemije korona virusa koja se odrazila i na rad javnih kuhinja, naglasio je općinski načelnik.

Predstavnici navedenih organizacija, ovom prilikom, istakli su da Općina Novo Sarajevo i općinski načelnik Nedažd Koldžo prepoznaju potrebe onih kojima je to najpotrebnije, te se zahvalili na  dugogodišnjoj kontinuiranoj podršci.

Općina Novo Sarajevo je putem Službe za civilnu zaštitu u okviru Programa – Izdaci za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom – Zbrinjavanje ugroženog i stadalog stanovništva – kuhinje izdvojila finansijska sredstava u ukupnom iznosu od 50.000 KM.