Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Općina Novo Sarajevo podržala rad javnih kuhinja Kruh svetog Ante, Caritas i Crveni križ Novo Sarajevo u cilju prevazilaženja posljedica pandemije

U zgradi Općine Novo Sarajevo, 6. novembra ove godine, općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisao je Sporazume sa predstavnicima Humanitarno-karitativne organizacije „Kruh svetog Ante“, Humanitarno pastoralne organizacije „Caritas“ i Općinske organizacije Crveni križ Novo Sarajevo u ime kojih su prisustvovali Stjepan Radoš, Sanja Miletić i Asad Kučević.

Sporazumom je predviđeno da iznos od 15.000 KM bude usmjeren za pomoć javnim kuhinjama u cilju prevazilaženja posljedica pandemije. Iznos dodijeljenih sredstava određen je po osnovu broja korisnika sa područja Općine Novo Sarajevo, kao i ispunjavanju ostalih uslova predviđenih Pravilnikom o uslovima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć humanitarnim i drugim udruženjima po Budžetskom Programu ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće na području Općine Novo Sarajevo.

Ovom prilikom, općinski načelnik Nedžad Koldžo je podsjetio da su u augustu potpisana tri Sporazuma o dodjeli sredstava u ukupnom iznosu od 35.000 KM. I to, sa predstavnicima humanitarne organizacije „Merhamet“ d.o.o Sarajevo i  Narodne kuhinje „Stari Grad“ za nabavku namirnica potrebnih za pripremanje obroka, goriva za dostavljanje istih, te nabavku higijenskih potrepština. Humanitarna organizacija Pomozi.ba, u skladu sa potpisanim Sporazumom, dodijeljena sredstva namijeniće za nabavku namirnica potrebnih za pripremanje obroka, goriva za dostavljanje istih, te nabavku higijenskih paketa. Radi o jednoj od 17 mjera podrške i pomoći u cilju ublažavanja posljedica pandemije korona virusa koja se odrazila i na rad javnih kuhinja, naglasio je općinski načelnik.

Predstavnici navedenih organizacija, ovom prilikom, istakli su da Općina Novo Sarajevo i općinski načelnik Nedažd Koldžo prepoznaju potrebe onih kojima je to najpotrebnije, te se zahvalili na  dugogodišnjoj kontinuiranoj podršci.

Općina Novo Sarajevo je putem Službe za civilnu zaštitu u okviru Programa – Izdaci za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom – Zbrinjavanje ugroženog i stadalog stanovništva – kuhinje izdvojila finansijska sredstava u ukupnom iznosu od 50.000 KM.