Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

Općina Centar ove godine u budžetu obezbijedila je finansijska sredstva sa ciljem podrške redovnom školovanju romske djece.

Riječ je o višegodišnjem projektu koji Općina Centar realizuje s ciljem podsticanja redovnog školovanja romske populacije. Sredstva će biti iskorištena za nabavku školskog pribora za Rome koji pohađaju nastavu u šest osnovnih škola u Centru, Javnoj ustanovi „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“, kao i za Rome iz Kantonalne javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo“ na Bjelavama.

Općina Centar je u budžetu za 2022. godinu obezbijedila 10.000 KM za ovu namjenu.

U školskoj 2022/2023. godini u šest osnovnih škola na području Općine Centar nastavu redovno pohađa 73 učenika Roma, saopćeno je iz Općine Centar.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je prilikom uručivanja zaključaka naglasio da je ovaj vid pomoći učenicima romske populacije višegodišnja praksa ove lokalne zajednice.

Riječ je o dodatnoj pomoći djeci romske populacije u iznosu od 100 KM. Ove godine smo obezbijedili svim učenicima od prvog do četvrtog razreda besplatne udžbenike, a svim prvačićima i besplatne ruksake i školski pribor. Veliko nam je zadovoljstvo pomagati oblast obrazovanja jer je to najbolje uložen novac – kazao je načelnik Mandić.

Zaključke o dodjeli sredstava u iznosu od po 100 maraka je dobilo 35 učenika Osnovne škole „Hasan Kikić“, deset učenika iz škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, njih četiri iz škole „Nafija Sarajlić“, po tri iz škola „Alija Nametak“ i „Silvije Strahimir Kranjčević“, dva iz škole „Safvet-beg Bašagić“, četiri iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, te 12 učenika iz Kantonalne javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo“ na Bjelavama.