Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Studenti medicinske grupacije protestvovali u Sarajevu

Studenti Medicinskog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija održali su danas protestnu šetnju u Sarajevu kao izraz nezadovoljstva zbog oglušivanja institucija na njihove zahtjeve.

Navode kako su problemi neodržavanje praktične nastave na KCUS-u za sve studente medicinske grupacije, kao i neodržavanje nastave za studente Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija na predmetima za koji su odgovorni profesori sa Medicinskog fakulteta.

Problem je i financiranje najboljih studenata od Vlade KS i smanjenje troškova školarine za tekuću akademsku godinu.

Potpredsjednik studentske asocijacije Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu Aida Abdagić rekla je da su troje njenih kolega na pregovorima u zgradi Vlade KS.

“Jedini odgovor koji ćemo prihvatiti je rješenje svih naših problema. I dalje smo skeptični po tom pitanju, ali ništa nas drugo ne zanima, nikakve moralne podrške i slično”, kazala je, između ostalog, Abdagić.

Studentima se obratila dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Semra Čavaljuga rekavši da djelomično podržava njihove zahtjeve.

“Razlozi za neodržavanje kliničke nastave su dobro poznati. Rektor Škriljelj odbija potpisati rješenje kojim se Kliničkom centru priznaje status univerzitetske bolnice. Medicinski fakultet je uradio sve što je mogao, ali u pitanju su federalni propisi. Kad dobijemo status univerzitetske bolnice dat ćemo studentima odgovarajuću zaštitnu opremu kako bi mogli prisustvovati kliničkoj nastavi”, rekla je Čavaljuga.

Dodala je da najbolje studente svakako treba financirati iz budžeta.

“Bezuslovni prijenos ispita nažalost je doveo do toga da se nagrađuju loši studenti”, istakla je Čavaljuga.