Uvijek sigurne i provjerene informacije!

U Sarajevu obilježen Nacionalni dan Češke: Dvije zemlje povezane prijateljstvom

Povodom Nacionalnog dana Češke bosanskohercegovačkoj javnosti se obratila ambasadorica ove zemlje Ivana Hlavsova. Ovaj dan se obilježava 28. oktobra jer je tog dana 1918. godine tadašnja Čehoslovačka postala nezavisna država.

Podsjetila je da je današnja Češka nastala 74 godine kasnije, ali da je 28. oktobar ostao državni praznik.

“Taj dan nam simbolizira nezavisnu, demokratsku i slobodnu državu – tradiciju koja je počela 1918. Iste godine je na ovom području nastala Jugoslavija. Čehoslovačka i Jugoslavija su u 74 godine nekoliko puta promijenile svoje ime i državno uređenje, ali obje države su spajane prijateljskim vezama”, ocijenila je Hlavsova.

Prema njenim riječima, Čehoslovačka je u dva navrata branila slobodu i demokratiju, 1939. i 1948. godine.

“Poslije pada Berlinskog zida ponovo smo počeli graditi demokratski sistem. Na tom putu je došlo do raspada zajedničke države Čeha i Slovaka. Češka i Slovačka su dalje išle istim putem i uspješno su se integrisale u euroatlantske strukture”, naglasila je.

Poručila je da je na simboličan način obilježno prijateljstvo između Češke i Bosne i Hercegovine.

“Kao što je poznato, već u drugoj polovini 19. stoljeća u Bosnu i Hercegovinu su došli mnogi Česi. Među njima su bili brojni građevinari i arhitekti. Šta bi bilo simboličnije od projekcije državnih simbola Češke na zgradi koju je projektovao slavni arhitekta Karel Paržik? Zgrada Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu nije izabrana slučajno. Paržik ju je projektovao kao sjedište evangelističke crkve. Paržik je bio autor drugih objekata namijenjenih ljudima drugih religija u Sarajevu. Njegovo djelo simbolizuje suživot stanovništva različitih vjera i nacija”, izjavila je.

Za ambasadoricu Hlavsovu navedena zgrada je važan kulturni simbol cijele Bosne i Hercegovine. Zahvalila se Akademiji likovnih umjetnosti što je omogućila projekciju simbola Češke i građanima poželjela dobro zdravlje te da se češki i bosanskohercegovački odnosi nastave razvijati.

“Hvala vam što slavite s nama”, poručila je ambasadorica Ivana Hlavsova.